because there can
be no peace
without justice

SÖK ARTIKLAR


THE MAN
Biography (1869-1948)
The Salt March
                     THE CONCEPT
                     Ahimsa
                     Satyagraha
                     Sarvodaya
                     Swaraj
                     Swadeshi
GANDHIAN SITES

Home » Features


Tredje vandringen, 1997
17 juni 2005, 04:50  |   ARTIKLAR  HIROSHIMA


Vandring till Minne av Hiroshima
19951996199719981999

HIROSHIMA I STOCKHOLM -
Betraktelse vid 50-årsminnet »

(insändare i Dagens Nyheter, aug. 1995)

“Det största miraklet här i världen är inte att gå på vatten eller i tomma luften, utan att vandra på jorden.”
(Thich Nhat Hahn)

Ja, hur påtagligt upplevde jag inte det! Fyra dagar längs vägarna fyllda av möten och samtal. För tredje året i rad packade jag ryggsäcken inför det stundande äventyret. Men jag blev rätt snopen när jag kom fram till Stockholm. Inga arrangemang, ingen lyktnedsättning på Hiroshimas minnesdag!

Så min vandring fick ett egendomligt slut. I stillhet tände jag ett ensamt ljus på Skeppsholmen, innan jag återvände till Uppsala per tåg – till den traditionella och stämningsfulla ceremonin vid Fyrisån.

- Är du inte ute och traskar?! frågade en häpen Gertrud Olsson i Kvinnor för Fred, när jag plötsligt dök upp i vimlet vid Nybron.

Ja, hur i himlens namn återberättar man en Resa som denna? Det må vara ett litet steg för mänskligheten, men ett rejält kliv för Janne Viklund – och många kliv blev det…

Möt några av mina medresenärer!

Anki i Upplands-Väsby

- Vill du inte att jag ska ta din packning på pakethållaren? undrade en tjej på cykel strax utanför Upplands-Väsby. Det var nog frestande, men jag avböjde. Knappt någon timme hade gått sedan jag lämnat vandrarhemmet Ankaret, och dagens etapp mot Vallentuna kyrka var vandringens kortaste.

- Det här märket har jag burit sedan jag var fjorton år, sa tjejen, hoppade av cykeln och visade sitt örhänge. Det var det klassiska fredsmärket mot kärnvapen.

- Man har väl blivit lite retad, men det struntar jag i, sa hon. Det spelar ingen roll vad dom säger, nu när man börjar bråka om kärnkraften också. Jag tänker bära det här, ända till dom kan bevisa att det är ofarligt, och det kan dom bara inte.

Hon hette Anki, hade lämnat en stökig tid bakom sig, men längtade ut i världen precis som hennes bror.

- Han ger järnet och jobbar ihop pengar, sedan är han ute och reser månader i sträck, berättade hon. Han har ett helt nät av människor som han besöker – på Filippinerna, i Kambodja och lite varstans. Men själv verkar jag ha fastnat här i förorten… det är ju otäckt!

Anna-Maria i Vallentuna

När jag trött och svettig kom fram till Vallentuna kyrka hängde ett kuvert på dörrhandtaget till församlingsgården.

“Välkommen Jan. Tyvärr har jag en förrättning, så vi får ses i morgon. Känn dig som hemma!”

Nyckeln låg i. En stund senare stod jag i en ljuvligt svalkande dusch, med en varm känsla inombords för gästfriheten.

- Man måste faktiskt tro på att det finns goda människor, sa Anna-Maria Calaballero bestämt nästa morgon. Anna-Maria är från Chile och jobbade här i Stefansgården, på Kyrkans invandrarverksamhet. Hon berättade om sina erfarenheter, samtidigt som hon schablonmålade en banderoll inför Vattenfestivalen och barnen lekte i rummet intill.

- En del tror du är dum om du litar på folk, men jag vill lära mina barn att känna tilltro! sa hon. Vi fick låna en mycket dyr videokamera till skolan för ett grupparbete en gång, och den blev kvarglömd i gymnastiksalen efter dagens slut. Borta! Stor panik. Jag föreslog att vi åtminstone skulle sätta in en annons i lokaltidningen, men min man tyckte det var bortkastade pengar.

En vecka senare hade någon lämnat in den på expeditionen. Vi vet fortfarande inte vem det var, men du kan inte ana vad det betydde för oss!

Anna-Maria strålade. Hon önskade innerligt att Invandrarverket också litade mer på sina medmänniskor, vare sig dom kommer från Chile eller Vallentuna.

- Ibland är det rent vansinnigt, berättade hon. Man kan avslå en begäran om uppehållstillstånd på grund av att någon saknar pass, samtidigt som andra får avslag just för att dom har ett pass! Hur resonerar man egentligen?!

Kerstin i Stockholm

Kvällen innan min snöpliga avfärd tillbaka till Uppsala erbjöd Kerstin Ekblom frikostigt natthärbärge hemma hos sig. Kerstin är 85 år ung, och fortfarande drivande kraft hos Vännernas Samfund – Kväkarna i Stockholm.

Hon insisterade på att jag skulle sova i hennes bäddsoffa, samtidigt som hon vecklade ut en drygt hundra år gammal tältsäng som hennes far konstruerat, åt sig.

- Hur mår dina fötter, frågade hon stillsamt vid frukosten nästa morgon.

- Jo, tack utmärkt, svarade jag, omedveten om det nageltrång som skulle komma senare…

Kerstin drog sig till minnes morgonpromenaderna i trettiotalets Göteborg.

- De var en utlöpare till morgongymnastiken i Slottskogen, berättade hon. Vi var en skara äldre och yngre som vandrade någon timme tillsammans varje morgon i behaglig takt. Men så kom kriget. Och då skulle det inte längre heta morgonpromenader, utan fältsportpromenader! Man gick in i en beredskapsvåg som jag tyckte saknade något mycket väsentligt, så då sa jag upp mitt engagemang i frisksportrörelsen. Jag såg hur idealen kunde användas till ett bra soldatmaterial. Och hur Tysklands folksånger blev till kampsånger…

Vi satt tysta en stund i solen.

- Ibland tycker jag det är en dum ordning att man inte är gammal innan man blir ung, tillade Kerstin med ett litet leende. Det skulle vara underbart att som ung, ha den erfarenhet som man har som gammal!

- Världen skulle nog se helt annorlunda ut då, sa jag.

- Säkert, instämde Kerstin.

Jan Viklund






ÄLDRE ARTIKLAR...»