because there can
be no peace
without justice

SÖK ARTIKLAR


THE MAN
Biography (1869-1948)
The Salt March
                     THE CONCEPT
                     Ahimsa
                     Satyagraha
                     Sarvodaya
                     Swaraj
                     Swadeshi
GANDHIAN SITES

Home » Features


PATRIOTISKT KRIGS-MOTSTÅND
28 februari 2002, 16:05  |   ARTIKLAR  

De har förts samman i fredsarbetet från vitt skilda områden – sjukskötare, manusförfattare, handelsresande, forskare, lärare, jurister… Och de har uppvisat en säregen förmåga att nå ut till allmänheten. Flera har publicerat långa debattartiklar i sin lokalpress, och texterna sprids vidare på internet. CNN bevakade den resa till Afghanistan som några av medlemmarna nyligen gjorde, för att personligen träffa krigets offer.


De bör få ett krigsskadestånd på minst 20 miljoner dollar – mindre än en dags bombningar – av den amerikanska regeringen, säger Peaceful Tomorrows i sitt uttalande. Dessutom kräver man en oberoende utredning av krigets skadeverkningar för civilbefolkningen och bildandet av en fond för Afghanistanskrigets offer.


Namnet Peaceful Tomorrows är hämtat från ett citat av Martin Luther King; “War are poor chisels for carving out peaceful tomorrows”.


“Vi vill ge det amerikanska folket den rättvisa chans till dialog, som stulits ifrån oss i det snabba beslutet om kriget mot terrorism”, säger David Potorti, f.d. manusförfattare vid ett tv-bolag. Han förlorade sin bror Jim i World Trade Center.


Vid möten med bl.a. senator Charles Schumer från New York och Floridas representant Carrie Meeks, kommer man att utarbeta förslag att överlämnas till Bush-administrationen.


Och som en bra början, fick presidenten mottaga ett gigantiskt Alla Hjärtans-kort från presskonferensen, underskriven av samtliga medlemmar i Peaceful Tomorrows.

Artikeln publicerad i The Nation, 24 februari 2002


Översättning: Jan Viklund


ÄLDRE ARTIKLAR...»