because there can
be no peace
without justice

SÖK ARTIKLAR


THE MAN
Biography (1869-1948)
The Salt March
                     THE CONCEPT
                     Ahimsa
                     Satyagraha
                     Sarvodaya
                     Swaraj
                     Swadeshi
GANDHIAN SITES

Home » Gandhian


GANDHIS NAMN TILL SALU
11 februari 2002, 13:44  |   GANDHI-RELATERAT  

Indiens främste självständighetskämpe hamnar i samma sällskap som Marilyn Monroe, Rock Hudson, Ginger Rogers, Peter Sellers – och katten Gustaf.


Alla ingår de i CMG Worldwide’s menageri, ett bolag som representerar kvarlåtenskapen från mer än 200 avlidna “personligheter”.


Tushar Gandhi, 38-årig grafisk designer från Bombay och ansvarig för the Mahatma Gandhi Foundation, säger att han godkänt avtalet för att beskydda arvet efter sin farfar, efter det att en konflikt uppstod när en större bank i USA använt hans namn i en av sina annonser. Fonden som nu bildas, ska hjälpa Tushar Gandhi med bland annat ett dammbygge i Gandhis födelsestat Gujarat.


“Vi erhåller självfallet en viss procent av detta,” säger Beth Vahle, VD för CMG Worldwide. “Precis som med exempelvis prinsessan Diana. Men vi gläds åt förmånen att få sponsra Gandhis budskap. Bara högklassiga produkter kommer att tillåtas i sammanhanget.” Hur stor procent firman får, vill hon däremot inte kommentera.


“Jag vill inte att hans namn ska användas för t.ex. köttprodukter eller damunderkläder”, säger Tushar Gandhi till nyhetsbyrån AP.(r)“Jag har begärt att få granska det som föreslås för kommersiella syften.”


Han har orsak att oroa sig; ickevåldets profet har redan använts, bland annat för att saluföra Johnny Walkers whisky och Apples datorer.


Andra berömda namn som CMG har träffat avtal om är t.ex. Mark Twain, Oscar Wilde och Malcolm X.


Arvet efter Gandhi är sedan länge en nationell angelägenhet i Indien. Tidigare i år fälldes en modeshow inför domstol i Jaipur. De hade använt Gandhis bild på modellernas ryggar, vilket var en förolämpning mot Indien som nation.

Artikeln publicerad i The Guardian, 9 feb. 2002


Översättning: Jan Viklund






ÄLDRE ARTIKLAR...»