because there can
be no peace
without justice

SÖK ARTIKLAR


THE MAN
Biography (1869-1948)
The Salt March
                     THE CONCEPT
                     Ahimsa
                     Satyagraha
                     Sarvodaya
                     Swaraj
                     Swadeshi
GANDHIAN SITES

Home » News


UNIKT MÖTE I KABUL
16 januari 2002, 22:59  |   NYHETER  

Resan arrangeras av människorätts-organisationen Global Exchange. Under en dryg vecka kommer de fyra amerikanska besökarna att resa runt i Afghanistan, försöka bilda sig en egen uppfattning om förödelsen, samt träffa både Hamid Karzai, ledare för den afghanska interim-regeringen, och USA:s utrikesminister Colin Powell som anländer på torsdagen. Deras budskap till honom är entydigt: USA borde ägna sig mer åt återuppbyggnad än hämnd.


Derrill Bodley, 56-årig musikprofessor, förlorade sin dotter Deora, i planet som kraschade i Pennsylvania. Han har sällskap av Deoras svärdotter, Eva Rupp. Rita Lasar, 70, pensionerad affärskvinna, förlorade sin bror Abe Zelmanowitz, vid attackerna mot World Trade Center. Kelly Campbell, 29, förlorade sin sin svåger Craig Amundson vid attackerna mot Pentagon. Hon reser på Amber Amundsons vägnar, änka till Craig, som är hemma med deras två barn. Amber Amundson har sagt, “Jag har lyssnat på den hårda retoriken från många amerikaner, däribland
flera av vårt lands ledare, som förespråkar en stor dos hämnd och straff. Till dessa ledare, vill jag göra det fullkomligt klart att min familj och jag inte betryggas av era vredesord. Om ni väljer att besvara denna ojämförliga brutalitet med bibehållet våld mot andra oskyldiga människor, må ni inte göra det i rättvisans namn för min make.

(Chicago Tribune 25 september 2001)


DENRSTA familjen som de möter blir Amiris, i en äldre förort till Kabul. Abdul Basir och Shakir förlorade sin femåriga dotter Nazila, vid en amerikansk flygräd den 17 oktober. Hon lekte med sin bror och syster på morgonen i ett hus några meter hemifrån, när det träffades av en bomb. Någon officiell förklaring till attacken har ännu framförts. Hela familjens besparingar har gått åt till begravningen och de lever nu från dag till dag. “Jag är mycket glad över att amerikanerna vill träffa oss”, säger mr. Amiri, 34-årig f.d. polischef, som avskedades då han vägrade utföra talibanregimens bestraffningar. “En förlorad familjemedlem är något fruktansvärt, var än det sker. Vår dotters liv var oss kärt, men så var det också för alla de som dog i Amerika. Låt oss sörja för varandra.”


“Hon var så underbart vacker, min Nazila”, säger mrs. Amiri, 33, och tummar på ett blekt foto av sin dotter. “Jag vill gärna visa henne för amerikanerna. Det är en lång väg att resa hit, och mycket vänligt av dem. Vi lider alla, av de fruktansvärda handlingar som människor gör.”
(översättning: Jan Viklund)
förkortad version av artikel publicerad i New Zealand Herald


se även:
  • RAR OCH VREDE I KABUL
    (Laura Flanders, WorkingForChange.com)

    PRESSMEDDELANDE – Global Exchange
  • “Bridging Sorrow: September 11 Victims’ Families Will Travel to Afghanistan to Meet with Afghans Who Lost Loved Ones During the Recent Conflict”

  • ÄLDRE ARTIKLAR...»