because there can
be no peace
without justice

SÖK ARTIKLAR


THE MAN
Biography (1869-1948)
The Salt March
                     THE CONCEPT
                     Ahimsa
                     Satyagraha
                     Sarvodaya
                     Swaraj
                     Swadeshi
GANDHIAN SITES

Home » News


NATO I UPPSALA 11 SEPTEMBER
21 augusti 2009, 16:03  |   NYHETER  SWEDEN

Artikeln som pdf »

Evenemangen avlöser varandra i Uppsala och tävlar om uppmärksamhet. Men från möhippor och Linnépromenader är steget långt till vad som väntar Uppsalaborna alldeles innan årets Kulturnatt – en fem dagars Natoövning som avslutas den 11 september.

Övningen, som äger rum på Uppsala garnisons område i Ärna, går ut på att träna soldater i att upptäcka radioaktivt material vid katastroftillbud och rädda personer som utsatts för radioaktiv strålning. Under beteckningen Toxic Trip (“giftig resa”) har övningen genomförts årligen sedan början av tjugohundratalet i en rad europeiska länder, men detta är “första gången som övningen sker i ett land som inte är medlem i Nato”, framhåller och upprepar de fåtal notiser som hittills förekommit i svenska medier.

Det är regeringen som beslutat att Sverige ska stå som värdland, förklarade major Lars Rössle vid Luftstridsskolan i Uppsala, till Radio Uppland den 28 juli. Men Rössle svävade på målet huruvida radioaktivt material kommer att användas, något man ansökt om till miljökontoret. “Det är bara väldigt små mätkällor och inga atombomber eller liknande.”

Beslutet om Natoövningen fattade regeringen redan 2007. I protokollet vid det internationella seminarium som försvaret anordnade vid Luftstridsskolan i Uppsala 27-29 november 2007, redogör kapten Carsten Market vid danska försvaret hur Toxic Trip – en årlig NATO Chemical, Biological, Radiological and Nuclear (CBRN) Defense Air Force exercise” – genomfördes i Danmark det året, samt att den skulle genomföras “i Ungern 2008 och i Sverige 2009”.

Videofilmer från Toxic Trip i Ungern förra året går att hitta på Youtube på nätet. Bilder på stridsplan som besprutas mot kontamination och gasmaskförsedda soldater som kläs i skyddshöljen, ackompanjerat till tonerna av häftig rockmusik.

I Ungern var övningsscenariot bland annat en kärnkraftsolycka. Vilka scenarior de sju deltagarländerna kommer att använda sig av i Ärna är ännu oklart. Men nog är det värt att fundera över valet av slutdatum för övningen. Den 11 september 2003 dog Sveriges utrikesminister, mördad under EU-valskampanjen. Orkar vi med ännu en ödesdag i det här landet, skonade som vi varit från krig i tvåhundra år?

Sverige får inte bli en krigförande nation, vädjade f.d. försvarsminister Thage G. Peterson med oroligt beslutsam röst vid en demonstration mot kriget i Afghanistan. Men regeringen Reinfeldt är uppenbart inne på helt andra tankar.

Jan Viklund,
GandhiToday.org


ÄLDRE ARTIKLAR...»