because there can
be no peace
without justice

SÖK ARTIKLAR


THE MAN
Biography (1869-1948)
The Salt March
                     THE CONCEPT
                     Ahimsa
                     Satyagraha
                     Sarvodaya
                     Swaraj
                     Swadeshi
GANDHIAN SITES

Home » News


HEMLIGT AVTAL FÖR USA-KONTROLL AV IRAK PÅ OBESTÄMD TID
5 juni 2008, 10:28  |   NYHETER  IRAQ

av Patrick Cockburn
(The Independent, 5 juni 2008)

  • 50 militärbaser
  • USA-kontroll av irakiskt luftrum
  • Åtals-immunitet för alla amerikanska trupper och entreprenörer


Ett hemligt avtal förhandlas för närvarande i Bagdad som förevigar amerikansk militär ockupation av Irak på obestämd tid – oavsett utgången av presidentvalet i USA i november.

Villkoren i det förestående avtalet kommer att ha explosiv politisk verkan i Irak, förvärra landets instabila position i Mellanöstern och lägga grunden för en ändlös konflikt.

Överenskommelsen hotar också att provocera fram en politisk kris i USA. President Bush vill driva igenom avtalet innan slutet av nästa månad, så han kan förklara en militär seger och hävda att hans invasion 2003 har rättfärdigats.

Men genom att permanenta den amerikanska närvaron i Irak skulle det undergräva demokraternas presidentkandidat Obamas löften att ta hem trupperna om han blir vald till president i november.

Samtidigt blir avtalet det perfekta tillfället att stärka republikanernas kandidat John McCain, som hävdat att USA står nära en seger i Irak – en seger som Obama riskerar att kasta bort, enligt McCain.

151.000 amerikanska soldater finns för närvarande i Irak. Efter det schemalagda tillbakadragandet nästa månad finns fortfarande mer än 142.000 soldater kvar – 10.000 fler än när den nya militära uppladdningen inleddes i januari 2007.

Detaljerna i avtalet har hittills varit hemliga. Avslöjandet kommer att framkalla vrede och upprördhet i Irak. “Det innebär ett fruktansvärt slag mot vår suveränitet”, förklarar en irakisk politiker och tillägger att om säkerhetsavtalet skrivs under kommer det att avlegitimisera Bagdad-regeringen som USA:s redskap.

Det ständiga amerikanska förnekandet om permanenta baser avfärdar irakierna som “taktiska undanflykter”. Washington kräver också konroll över irakiskt luftrum och rätten att bedriva sitt “krig mot terror” i Irak, och därmed befogenhet att arrestera och inleda militära operationer utan vidare konsultationer.

President Bush är fast besluten att tvinga fram en underskrift från Iraks regering av denna så kallade “strategiska allians” utan några ändringar före slutet av nästa månad. Men det har redan fördömts av fler iranska och arabiska företrädare som ett amerikanskt försök till dominans i regionen. Irans moderate ledare Ali Akbar Hashemi Rafsanjani förklarade i går att avtalet “skapar en permanent ockupation”. Och han tillägger: “Kärnan i överenskommelsen är att förvandla irakierna till amerikanernas slavar.”

Det antas att Iraks premiärminister Nouri al-Maliki personligen motsätter sig villkoren, men fruktar att hans koalitionsregering inte kan förbli vid makten utan USA:s stöd.

Avtalet hotar också att förvärra konflikten mellan Iran och USA om inflytandet i Irak.

Även om irakiska regeringsministrar har förklarat att de kommer att förkasta varje överenskommelse som begränsar Iraks suveränitet, misstänker politiska bedömare i Bagdad att de ändå kommer att skriva under. Den enda som verkar stå i vägen för avtalet är shia-majoritetens ledare Ayatollah Ali al-Sistani. 2003 tvingade han fram en folkomröstning och valet av ett parlament. Men i dag verkar han hävda att ett minskat amerikanskt stöd drastiskt skulle försvaga shia-irakiernas ställning, som vann en majoritet i parlamentet vid valet 2005.

USA motsätter sig stenhårt att den nya säkerhetsöverenskommelsen går till folkomröstning i Irak, med fruktan att den skulle röstas ner. Den inflytelserika shia-ledaren Muqtada al-Sadr har uppmanat till demonstrationer varje fredag mot det förestående avtalet, med hänvisning till att det kompromissar om Iraks självständighet.

Irakiska regeringen vill fördröja undertecknandet, men vicepresident Cheneys medarbetare och USA:s ambassadör i Bagdad, Ryan Crocker, har de senaste veckorna pressat hårt för att säkra överenskommelsen.

Undertecknandet av ett säkerhetsavtal, parallellt med ett avtal som erbjuder obegränsad amerikansk militär närvaro i Irak, är inget som majoriteten av irakier kommer att acceptera. Men kurderna, som motsvarar en femtedel av befolkningen, kommer troligtvis att stödja en fortsatt amerikansk närvaro, tillsammans med sunni-arabiska ledare som vill se USA försvaga shiamuslimernas makt. Den sunni-arabiska del som allmänt givit sitt stöd till gerilla-kriget mot ockupationen riskerar att splittras.

(Översättning: Jan Viklund)

Revealed: Secret plan to keep Iraq under US control
By Patrick Cockburn
(The Independent, 5 June 2008)






ÄLDRE ARTIKLAR...»