because there can
be no peace
without justice

SÖK ARTIKLAR


THE MAN
Biography (1869-1948)
The Salt March
                     THE CONCEPT
                     Ahimsa
                     Satyagraha
                     Sarvodaya
                     Swaraj
                     Swadeshi
GANDHIAN SITES

Home » Gandhian


GÄST HOS FOLKET: Gandhi i Europa 1931
4 februari 2008, 17:45  |   GANDHI-RELATERAT  U.K.

(ur tidskriften Gandhi IDAG, nr. 3, 1994)

“Barnen i East Ends fattigkvarter svansar glatt efter honom när han besöker olika hem, träffar deras mammor eller tar del av stojet vid lekplatsen. Barnen vid Kingsley Hall är alla under 5 år. De ger “farbror Gandhi” leksaker, små korgar och dockor på hans födelsedag, att ta med hem till sina barnbarn. Dessa kärleksgåvor insisterar Gandhi att bära själv under hela Europaresan. De får stor uppmärksamhet i varje järnvägsvagn på vägen till Neapel. Jag uppskattade den gästvagn som Mussolini erbjöd, och där unga självmedvetna fascistiska officerare höll oss sällskap – dekorerad av små ulliga lamm och muntra teddybjörnar.”

BERÄTTELSEN är Muriel Lesters. 1915 grundade hon det sociala centret Kingsley Hall i stadsdelen Bow, där hon tog hand om Londons fattiga och hemlösa.

Under första världskriget tillhörde hon den “minoritet” av 50-60.000 människor i Europa som vägrade tillverka vapen. Hon kom då över en årsvolym av tidningen “Young India”, Gandhis pionjärarbete. Dette ledde till en Indienresa 1926, där hon bodde på Sabarmati Ashram under en dryg månad. Gandhi fick sedan möjlighet att återgälda hennes besök under Rundbords-konferensen i London, om Indiens självständighet 1931 – ett år efter Saltmarschen.

Inför journalfilmarnas kameror sa Gandhi:

“Vad det än blir för resultat av uppdraget som fört mig till London, så vet jag att jag alltid ska bära med mig angenäma minnen från min vistelse hos de fattiga människorna i Londons East End.”

I DECEMBER lämnade Gandhi London för den Europaresa som bland annat skulle ta honom till Italien och Schweiz. Där kritiserades hans uttalande att “Röda Korset borde tänka mindre på ett bistånd under krig, och mer på ett bistånd utan krig.” Han förde långa samtal med Pierre Ceresole, grundare av International Voluntary Service for Peace.

I Indien kämpar ni för att befria er från utländskt styre, kommenterade Ceresole. Det är mycket svårare för oss i Europa att kämpa med våra egna regeringar. Jag tror helt enkelt att vårt folk inte är moget för dessa förändringar.

Det uppstod en lätt paus. Sedan frågade Gandhi mycket tyst:

“Tror ni verkligen att det är folket som inte är moget..?”

Relaterade länkar:

The Gandhi Foundation, (UK) –
www.gandhifoundation.org


Kingsley Hall Community Centre –
www.kingsleyhall.freeuk.com







ÄLDRE ARTIKLAR...»