because there can
be no peace
without justice

SÖK ARTIKLAR


THE MAN
Biography (1869-1948)
The Salt March
                     THE CONCEPT
                     Ahimsa
                     Satyagraha
                     Sarvodaya
                     Swaraj
                     Swadeshi
GANDHIAN SITES

Home » Gandhian


30 januari: MORDET PÅ GANDHI - OCH DEMOKRATIN?
30 januari 2005, 11:54  |   GANDHI-RELATERAT  INDIA

av Jan Viklund


DEN 30 JANUARI 1948 sjönk den 78-årige Mohandas K. Gandhi ihop träffad av tre kulor, i ett Indien som knappt fem månader tidigare vunnit sin självständighet.


DEN 30 JANUARI 2005 uppmanas människor med risk för eget liv gå till valurnorna och rösta, i ett krigshärjat och sönderslitet Irak under hårdför ockupation – och fjärran från någon som helst självständighet.

Själv betraktade Gandhi Indiens frigörelse från brittisk kolonialmakt som sitt livs största nederlag, på grund av hur landet slets itu i ett Indien och ett Pakistan. Han vägrade närvara vid nationaldagen och på hans ashram stod flaggstången tom. Hans vision om ett småskaligt jordbruks-Indien, fritt från västerländsk hierarki och marknadskrafter, kastades i papperskorgen av hans vän och trätobroder Jawaharlal Nehru, i samma ögonblick som denne blev premiärminister.


“Det är en ynklig demokrati som är beroende av militär hjälp för att existera”, konstaterade Gandhi. “Militär styrka hindrar sinnets fria växt. Den kväver människans själ.”


Någon efterföljare till Gandhi finner vi knappast i den anonyma skaran av strängt säkerhetsbevakade regeringskandidater i Irak – där man inte röstar på några partier eller enskilda personer, utan särskilda “listor” med anknytning till religiös, etnisk eller geografisk tillhörighet.


EKONOMISK BOJKOTT

Det är i motståndet till ockupationen, kriget och dagens kolonisation som vi kan hitta Gandhi. Hos människor som Kathy Kelly, grundare av Voices in the Wilderness, som genom sin närvaro och sitt arbete mot mördande sanktioner under 90-talet och mitt under bombningarnas inferno på 2000-talet byggt ovärderliga broar mellan det irakiska och amerikanska folket. Tre gånger nominerad till Nobels fredspris säger Kelly: “Vi måste börja leva mer enkelt. Vår slösaktiga livsstil är inte värt det pris som betalas av de människor vi besegrar.”


Och Gandhi tillägger: “Det kan ta mycket lång tid innan ickevåldet gör sig gällande i världspolitiken. Regeringsmaskinerierna står i vägen, och döljer de ena folkets hjärtan från de andra.”


Vi finner Gandhi bland alla de kvinnor i Irak, som i skuggan av striderna mellan ockupationsmakten och irakiska motståndsmakten startat en ekonomisk bojkott av utländska varor.


“Redan innan stridsvagnarna rullade in på Bagdads gator, hade medie-industrin förberett terrängen i Irak genom offensiv marknadsföring av billiga amerikanska produkter som nu underminerat vår ekonomi”, förklarar dr. Balkiss i Women’s Will i Bagdad. “Men vi kan vägra samarbeta och förlita oss på våra egna produkter; kött, frukt och grönsaker är några av dem.” Och hon refererar till Gandhis mest framgångsrika vapen; Swadeshi, självförsörjning. När indierna började tillverka sina egna tyger sattes hela den brittiska textil-industrin i gungning. När Gandhi sedan mötte de fattiga industri-arbetarna i England var gemenskapen med Indiens förslavade folk ett faktum.


Om Gandhi inte ska dö som en fotnot i historieböckerna, om demokrati inte ska urvattnas till en taktisk fras att rättfärdiga den egna makthungern med… då är det till dessa människor som hoppet står. Och till oss själva.


Om detta motstånd må vi berätta.
Och delta i.


Relaterade länkar:
A BRIEF GUIDE TO THE IRAQI ELECTIONS
Jo Wilding (VitW)

ECONOMIC NONVIOLENCE EMPOWERS IRAQI WOMEN
Peggy Gish (CPT)

Kathy Kelly:
Biografi »
Artikel-arkiv »






ÄLDRE ARTIKLAR...»