because there can
be no peace
without justice

SÖK ARTIKLAR


THE MAN
Biography (1869-1948)
The Salt March
                     THE CONCEPT
                     Ahimsa
                     Satyagraha
                     Sarvodaya
                     Swaraj
                     Swadeshi
GANDHIAN SITES

Home » News


USA BRYTER MOT MÄNSKLIGA RÄTTIGHETER I IRAK, KOMPENSATIONS-SYSTEMET VERKNINGSLÖS
26 januari 2004, 12:38  |   NYHETER  

För en skadeståndsansökan måste irakier vända sig till Civilian Military Operation Centers (CMOC). Inga kopior på arabiska av förfarandet förekommer, alla svar är skrivna på engelska, kvinnlig militär personal saknas vid möte med irakiska kvinnor och dokument, pengar och värdesaker kommer bort.


“Oviljan att utreda militärens handlande vid uppkomna situationer ökar uppfattningen om straff-frihet bland soldaterna. Trupperna vet att de inte kan komma att åtalas,” säger Paoli Gasparoli vid Occupation Watch.


“Fallen går inte till domstol. Militären agerar både domare och advokat, det är upp till dem att bevilja eller avslå en ansökan.”


Rapporten sammanfattar att “på det sätt kompensationssystemet är strukturerat, har de amerikanska trupperna skapat en atmosfär av straff-frihet omkring sig. Arrogans och våldsamt beteende passerar ostraffat och kan fortsätta”.


Läs rapporten: (pdf)

JOINT REPORT ON CIVILIAN CASUALTIES AND CLAIMS RELATED TO U.S. MILITARY OPERATIONS
Christian Peacemaker Teams (CPT) har med en rad intervjuer samlat vittnesmål av brott mot de mänskliga rättigheterna i Irak. Den 18 januari omnämndes CPT:s rapporter om tortyr och misshandel av irakiska fångar i svenska nyheter (som i sin tur citerade brittiska Sunday Times):


USA torterade irakier”

(Aftonbladet, TT)

“USA-fångar i Irak vittnar om tortyr”

(Svenska Dagbladet, SvT Text)

- – - – - – - – - – - –
CPT – 6 januari 2004


Vittnesmål:

DS-SKJUTNING AV CIVIL TRAFIKANT VID NYLIGEN UPPSATT KONTROLLPOSTERING


Mitt namn är Mazin Juuma, jag är 27 år. Även om tyska är min specialitet, anställdes jag av de amerikanska styrkorna som arabisk-engelsk tolk.


Händelsen ägde rum den 13 juli 2003 i området Sadr al-Kannat, Bagdad. Vi befann oss på patrullering från kl. 6.00-20.00. Truppen satte upp en ny kontrollpostering på motorvägen en timme innan det hela ägde rum, så offret kunde inte ha känt till posteringen, som blockerade vägen så endast ett fordon i taget kunde passera. Det rådde trafikstockning.


Offret var på väg hem från arbetet kl. 17.00 och körde i snabb fart. Han såg inte posteringen i tid, utan fick svänga av till höger för att inte kollidera. Från ca 100 meters håll öppnade soldaterna eld, han träffades i bröstet, huvudet och axlarna. Ingen varning förekom. Han förlorade kontroll av fordonet som stannade.


Befälhavaren för truppen beordrade att han skulle kliva ur bilen, men mannen var döende. Officeren drog då ut offret ur bilen och släpade honom ca 24 meter tvärs över vägen i kragen. Detta är oacceptabelt, släpa en döende människa som ett får mitt i gatan.


Två soldater, en man och en kvinna, gick över till kroppen och siktade sina gevär mot honom. Jag frågade varför. Känner ni er hotade av en man i hans tillstånd? De lät honom ligga – blödande – i 45 minuter medan de sökte igenom bilen. De hittade inga vapen. Sedan placerade de kroppen på taket av bilen och band fast honom. Då levde han ännu.


Innan dess, sökte de igenom hans fickor och hittade identitetskortet. De bad mig läsa för dem, men det var ett kulhål genom hans namn. Jag kunde se hans förnamn, Abdal Wahad, men inte hans fars (Abd Razak). Vi skjutsade fram bilen till Al Sina sporthall, den närmsta lokalen. Både grannar och sporthallens vakter observerade hur soldater senare återvände för att hämta hans ID-kort.


En annan man i ett fordon intill träffades i ögat av en förlupen kula och dog.


Dagen därpå kunde jag inte gå till arbetet,


och slutade min anställning som tolk dagen efter.


[CPT kommentar]:

Wahads familj underrättades inte. Efter att ha sökt honom i tre månader, identifierade de hans kropp på ett bårhus i Bagdad. Fram till dess var han anmäld som “försvunnen”. Wahad, 37-årig mekaniker, var far till fem barn. Hans yngsta dotter föddes efter hans död.


Foto av Wahads genomskjutna kropp uppvisades för CPT:s delegation.


Fler vittnesmål:

HUMAN RIGHTS ABUSES BY COALITION FORCES IN IRAQ

Översättning: Jan Viklund

ÄLDRE ARTIKLAR...»