because there can
be no peace
without justice

SÖK ARTIKLAR


THE MAN
Biography (1869-1948)
The Salt March
                     THE CONCEPT
                     Ahimsa
                     Satyagraha
                     Sarvodaya
                     Swaraj
                     Swadeshi
GANDHIAN SITES

Home » Features


TILLBAKA FRÅN BAGDAD. VAD ÄR NÄSTA STEG FÖR FREDSRÖRELSEN?
6 april 2003, 23:52  |   ARTIKLAR  

Människor har efterfrågat fred lika länge som deras regeringar har utkämpat krig. Allmänhetens rop på fred, oftast kvävt och utelämnat ur historieböckerna, ekar genom generationer. I trettio år har jag bidragit med min röst för fred, men samtidigt med litet hopp om att vi klarar mer än att fördröja nästkommande krig. Förra månaden i Irak såg jag däremot någonting nytt, och egendomligt hoppingivande.


Under denna månad mötte jag runt femtio personer anslutna till Christian Peacemaker Teams och Iraq Peace Team. Dessa ovanliga världsmedborgare lärde mig mycket, inklusive deras sätt att återuppväcka en strategi, slumrande sedan Gandhis alltför tidiga död.


  • I Colombia gör de sällskap med bönder på väg till marknaden, som skydd mot paramilitära mördare och utpressare.

  • På det ockuperade Västbanken står de sida vid sida, pensionerade ministrar och nunnor, kyrkliga företrädare och unga aktivister, framför israeliska bulldozers.

  • De besvarar de arabiska självmordsbombningarna av israeliska bussar, inte bara med vackra uttalanden – utan genom att åka med i bussarna.

  • I Irak lever de tillsammans med vanliga medborgare och lär känna deras vardagsliv. Ingenjören Mohammed, kontoristen Fatima och skoputsaren Ahmed är inga ansiktslösa statistiska siffror.


    TÄNK, sa jag mig, om hundra år kanske människor kan se tillbaka på deras modiga insatser och konstatera, “så det var på det här sättet människan äntligen började lära sig avskaffa kriget!” En ny inriktning för fredsrörelsen fullt jämförbar med de tidiga försöken att avskaffa slaveriet och vinna kvinnornas rättigheter.


    Men med hänsyn till de starka krafter de utmanar, vad förhindrar deras arbete från att bara bli ännu en hedervärd fotnot? När kriget mot Irak “slutar”, vad gör fredsrörelsen då? Bara ser på medan oljeföretagen bereder nationen för Gulfkrig nummer tre, och sedan bege oss ut på gatorna igen? Eller kan vi ympa denna nya gren av fredsrörelsen till den unga trädet – kampen för demokratin i USA – och därigenom smälta samman den politiska makt vi så väl behöver, för att skapa det liv vi vill ha?


    Som en spansk aktivist nyligen förklarade vid en fullsatt presskonferens i Bagdad: “Det här handlar inte bara om fred, utan om demokrati. Våra regeringar går ut i krig mot det egna folkets vilja!”


    Så tänk tanken – en utvidgad fredsrörelse, fördjupad genom interventionen av ickevåldsvolontärer i solidaritet med den hotade befolkningen, och i kombination med en demokratirörelse, som tillsammans slår till mot själva krigets rötter? Nya strategier – inte enbart för att stoppa detta krig, utan också för att befria bolagen från alla privilegier de lagt beslag på; nedrusta deras makt att regera, att fortsätta förvandla vårt arbetes slit till krigsmateriel?


    Det här är verkligen en tanke värd att fullfölja. Ännu har vi möjlighet att sätta ut den kurs som kan skapa en demokrati värd namnet och slutligen avskaffa kriget.
    Mike Ferner, vietnamveteran, Toledo, ingick i Iraq Peace Team – (IPT), 3 feb. – 3 mars 2003, ett internationellt volontärprojekt på initiativ av Voices in the Wilderness (VitW). På plats i Irak – före, under, och efter det USA-ledda kriget. Man bistår bl.a. Unicef och Röda Korsets hjälparbetare. IPT är ej anknutet till projektet med “mänskliga sköldar”. Voices in the Wilderness tar bestämt avstånd från att införliva militärt språkbruk i beskrivningen av sin verksamhet.

    Översättning: Jan Viklund






    ÄLDRE ARTIKLAR...»