because there can
be no peace
without justice

SÖK ARTIKLAR


THE MAN
Biography (1869-1948)
The Salt March
                     THE CONCEPT
                     Ahimsa
                     Satyagraha
                     Sarvodaya
                     Swaraj
                     Swadeshi
GANDHIAN SITES

Home » Features


Dagbok från Bagdad: URSINNE I BAGDAD (IPT)
26 mars 2003, 17:30  |   ARTIKLAR  

Nada Adnan, 13 år gammal och studerande på en gymnasieskola för flickor, säger: “Jag önskar att Gud tar George Bush. Varför gör han så här mot oss? Mot mig?” Hon har ett öppet sår till höger på skallen, med en underliggande fraktur och ett stort splitter som skurit in i hennes vänstra lår. Hon får ingen smärtlindring och skriker av smärta när vårdaren lägger om såret. Den nioåriga Rana Adnan behöver syrgas för bröstskador och lungskador med krossår, hjärnskakning, huvudskador och granatsplitter i vänster arm.


Sen har vi Nahla Harbi, som var passagerare på väg från Bagdad med sin tvååring i armarna när en militärskola för pojkar träffades och explosionen kastade runt bilen och skadade båda hennes ben. Hennes barn fick huvudskador.


Mindre än 100 meter från Alyermousjukhuset och en skola, krossade en bomb foten på en 28-årig man som promenerade utanför sitt hem.


Listan fortsätter. En 70-årig man som handlade mat till sin familj har nu en komplicerad fraktur på vänster överarm, bröstskador genom lungan som kräver ett andningsrör, vilket gör det svårt att svara och klaga.


Han är förbannad och har många åsikter, precis som de flesta familjer dessa dagar. Hur kan jag förklara motiven till det här för dem? De vet att Bush-administrationen är intresserad av att kontrollera oljan och att de inte vill införa demokrati för dessa människor. Varför vet inte amerikaner detta? Varför valde ni denne man utan mänskliga känslor, frågar de.


Det är inte lätt att vara amerikan på en akutmottagning i Bagdad, och se offren och deras familjer. Jag önskar att George Bush var här för att svara på deras ursinne.

April Hurley, läkare från Santa Rosa, California, ingår i Iraq Peace Team – (IPT) ett internationellt volontärprojekt på initiativ av VitW. På plats i Irak – före, under, och efter en kommande USA-attack. Man bistår bl.a. Unicef och Röda Korsets hjälparbetare. IPT är ej anknutet till projektet med “mänskliga sköldar”. Voices in the Wilderness tar bestämt från att införliva militärt språkbruk i beskrivningen av sin verksamhet.

Översättning: Martin Halldin, ETC

SE FOTON FRÅN AL KINDI SJUKHUS! »


ÄLDRE ARTIKLAR...»