because there can
be no peace
without justice

SÖK ARTIKLAR


THE MAN
Biography (1869-1948)
The Salt March
                     THE CONCEPT
                     Ahimsa
                     Satyagraha
                     Sarvodaya
                     Swaraj
                     Swadeshi
GANDHIAN SITES

Home » News


KRIGET MOT OLIKTÄNKANDE
15 april 2002, 10:49  |   NYHETER  

TIOTUSENTALS deltagare från hela landet väntas anlända till Washington, för bl.a. en marsch till Vita Huset på lördagen.


Samtidigt som oppositionen växer, inte minst vid landets universitet – över 150 college i 40 delstater har hållit demonstrationer och fredsvakor, med krav på större amerikansk militär återhållsamhet – står det också klart att det pågår ett krig inom USA mot oliktänkande.


Det är ett krig som utkämpas inte bara mot studenter och demonstranter. Journalister och företagare – även pensionerade affärsmän- har blivit drabbade. En del har förlorat sina jobb, mottagit hotbrev, eller helt enkelt blivit socialt utstötta för att ha använt sin rätt till yttrande- och åsiktsfrihet.


Några konkreta exempel:


  • Barry Reingold, 60-år, tidigare anställd vid ett teleföretag i San Francisco, fick nyligen besök av två FBI-tjänstemän som förhörde honom om hans åsikter angående kriget, som han tidigare uttryckt vid ett besök på kvarterets hälsocenter.


  • Journalisterna Jackie Anderson i Utah, Dan Guthrie i Oregon och Tom Gutting i Texas har samtliga avskedats på grund av kritiska artiklar om kriget. I Washington har reportrar som deltar vid Vita Husets dagliga presskonferenser blivit utfrysta och nertystade av samma skäl.


  • Art Car Museum i Houston fick besök av säkerhetspolisen i samband med en utställning som bedömdes som kritisk mot kriget.


  • A. J. Brown, teknisk studerande vid Durham Tech i Norra Carolina, hade en affisch mot dödstraffet på väggen i sitt sovrum. Affischen kritiserade Bushs tid som guvernör i Texas. Därför knackade FBI även på hennes dörr och förhörde henne om “o-amerikansk verksamhet”.


    Bushadminstrationens press-sekreterare, Ari Fleischer, har i tidigare offentliga kommunikèer varnat: “Amerikaner måste hädanefter vakta sina ord, och vara vaksamma på sin handlingar.”


    Och justitieminister John Aschcroft har sagt inför kongressen: “Mitt budskap till dem som skriker om förlorad frihet, är detta; er taktik gynnar bara terrorister.”


    Enligt opinionsundersökningarna stödde 90 procent av det amerikanska folket attackerna mot Afghanistan efter den 11 september. Men en färsk gallup-undersökning av CNN visar att bara 52 procent idag kan tänka sig ett utvidgat krig mot Irak, Nordkorea eller Iran, de länder som utnämnts till “ondskans axelmakter” av Bush. 40 procent skulle föredra att deras regering riktade sina insatser mot mer specifika terroristgrupper, snarare än hela länder.


    Med tanke på att Bush har uttalat sin avsikt att utvidga kriget och fortsätta det hela sin återstående mandatperiod, så arbetar hans regering för närvarande hårt på att motverka samma massiva opposition som vann framgång under Vietnamkriget.


    Bill Bennett, ordförande för den nybildade högerorganisationen Empower America och utbildnings-sekreterare under Reagan-regeringen, har tillsammans med förre CIA-chefen James Woolsey och Reagans vice försvarssekreterare Frank Gaffney startat gruppen “Amerikaner för Seger över Terrorismen”, som ska turnèra runt på landets universitet med “teach-ins”, en propagandakampanj till stöd för kriget.


    Samtidigt hjälper Lynne Cheney – hustru till vice-president Dick Cheney – till med att organisera ett grupp kallad “Amerikanska Rådet för Förvaltning” (ACTA), som vill “motverka en alltför vinklad amerikansk självkritik” bland landets hundratals lärare och professorer.


    ACTA utövar påtryckning på universitetens förvaltningar och uppmanar till indragna donationer och bidrag. I Florida avskedades nyligen en professor på grundval av ACTA:s rekommendationer.


    “Visst, du har din konstitutionella rätt att kritisera”, kommenterar Bill Bennett. “Men då får du också ta konsekvenserna för vad du säger. Dina ord kan tolkas som ett allvarligt hot mot nationens säkerhet.”


    Bennets varning om “konsekvenserna” är redan en smärtsam verklighet för texas-journalisten Robert Jensen.


    Jensen skrev en artikel om nödvändigheten av att ta itu med den obehagliga sanningen om hur civila offer i USA:s krig kan hjälpa till att skapa ett fundamentalistiskt hat mot landet. Efter att hans artikel publicerats, strömmade det in mer än fyratusen epostbrev till redaktionen, med krav på hans omedelbara avgång.


    “Lever vi nu i ett samhälle där fritt tänkande fördöms?” frågar sig Jensen, och svarar: “Utan tvivel, ja. Pågår en förbudsprocess i samhället? Ja.”


    NAUREEN SHAH har ändå höga förhoppningar inför lördagens stora manifestation i Washington.


    “Vår oppposition mot det eskalerande kriget är inget skämt. Det bygger på fakta. Vi vill visa på sambanden, mellan globaliseringen, Mellanöstern, NAFTA och kriget mot terrorism.


    Jag ser ingen möjlighet till en bredare rörelse, om vi inte börjar begripa hur det här kriget påverkar oss alla. För vi har redan alla fakta framför oss.”
    Artikeln publicerad i Toronto Star, 14 april 2002


    Översättning: Jan Viklund






    ÄLDRE ARTIKLAR...»