because there can
be no peace
without justice

SÖK ARTIKLAR


THE MAN
Biography (1869-1948)
The Salt March
                     THE CONCEPT
                     Ahimsa
                     Satyagraha
                     Sarvodaya
                     Swaraj
                     Swadeshi
GANDHIAN SITES

Home » News


LITTERATURPRISTAGAREN ARUNDHATI ROY DÖMD TILL FÄNGELSE - I EN DAG
7 mars 2002, 09:56  |   NYHETER  


“Jag står för mina ord”, säger Arundhati Roy. “Jag är beredd att ta konsekvenserna. Budskapet är tydligt. Varje indisk medborgare som vågar yttra kritik mot domstolens beslut riskerar åtal.”


Roy deltog vid en demonstration utanför Högsta domstolen i oktober 2000 mot beslutet att fortsätta bygget av Narmada-dammen, ett projekt som flera organisationer kämpat emot i två årtionden. Royd donerade 35 tusen dollar av sitt Booker Prize till kampanjen.


När hon anklagades för trots av domstol av företrädande advokater i Narmadafallet, sände hon en skriftlig förfrågan om domstolsbeslutet var fattat i laga ordning. Hon skrev bl.a. att det “skapar ett oroande intryck av partsinlaga för att tysta kritik och sätta munkavle på oppositionen.”


Även om det urspungliga åtalet mot henne då lades ner, väckte domstolen själv åtal på grundval av hennes förfrågan och fällde henne på onsdagen.


I domen sägs att “oavsett det faktum att Arundhati Roy är en respekterad författare, måste hon behandlas strängt. Emellertid, med hänsyn till att hon är kvinna, blir domen symbolisk på en dags fängelse.”


Utanför domstolen hölls en demonstration, med plakat som löd: “Yttrandefrihet är inte trots!” Flera deltagare var bybor från Narmada-dalen, vars hem hotas att läggas under vatten om dammen byggs.

För mer information om kampanjen mto Narmada-dammen, se:
Friends of Narmada


Översättning: Jan Viklund


ÄLDRE ARTIKLAR...»