because there can
be no peace
without justice

SÖK ARTIKLAR


THE MAN
Biography (1869-1948)
The Salt March
                     THE CONCEPT
                     Ahimsa
                     Satyagraha
                     Sarvodaya
                     Swaraj
                     Swadeshi
GANDHIAN SITES

Home » Features


DAGENS FREDSSTIFTARE
25 februari 2002, 13:23  |   ARTIKLAR  

Jag brukar fortsätta med att påminna mina studenter om att enligt Gandhi är målet inte att tvinga våra fiender på knä, utan till sans och förnuft. Men då måste vi erbjuda dem en rättvis möjlighet att rädda ansiktet, hellre än att ställa dem inför ultimatum som tvingar in dem i en återvändsgränd, får dem att bryta ut i frustration på grund av brist på valmöjligheter. Att bevilja våra fiender den rättmätiga värdighet de har som mänskliga varelser, är att ta första steget till försoning. Vi kan respektera människan och ändå fördöma den vidriga handlingen.


En fredsstiftare i dessa dagar skulle inte fortsätta bomba Irak och samtidigt kräva ett slut på terror och våld. Under loppet av två veckor har USA bombat Irak fyra gånger, samtidigt som man uppmanat FN att hålla förhandlingarna med Irak “korta”. En fredsstiftare skulle också prioritera mer resurser till bostäder, hälsovård och utbildning än till det militära. Martin Luther King sa, att varje nation som spenderar mer pengar på det militära än på sin sociala välfärd, närmar sig sin själsliga undergång. Vi befinner oss redan där.På det sättet inser våra studenter att det inte finns någon framtid för dem i skolan eller arbetslivet. Det enda som återstår är att ta värvning. Vi reducerar valmöjligheterna och den fria viljan under täckmantel av nationell säkerhet. Vi dödar drömmen hos unga människor som vill skapa ett bättre liv för sig själva och sina familjer.


Den mest betydelsefulla egenskapen hos en fredsstiftare tror jag ändå bäst summeras i några rader från manifestet av Wendell Berry i Mad Farmer Liberation Front: Var glad trots att du övervägt alla fakta. En fredsstiftare känner hindren på vägen väl. En fredsstiftare ropar tillsammans med dem som avfärdats som “kollaterala förluster”. En fredstiftare i dessa dagar ansluter sig till de obekväma frågorna, tar ställning för de hatades skara, och framför allt – ifrågasätter den auktoritet som göder kulturellt folkmord och galopperande militarism.

Leah C. Wells, lärare och samordnare för the Nuclear Age Peace Foundation. I juli 2001 reste hon till Irak med organisationen Voices in the Wilderness.


Översättning: Jan Viklund


ÄLDRE ARTIKLAR...»