because there can
be no peace
without justice

SÖK ARTIKLAR


THE MAN
Biography (1869-1948)
The Salt March
                     THE CONCEPT
                     Ahimsa
                     Satyagraha
                     Sarvodaya
                     Swaraj
                     Swadeshi
GANDHIAN SITES

Home » Features


FRIHET, HAT OCH SANNINGS-MINISTERIET
31 januari 2002, 13:10  |   ARTIKLAR  

När Bush avfärdar de som utförde attackerna den 11 september som “onda” är det något mer än ett banalt skällsord. Det ingår som taktik, i arbetet med att avhumanisera en motpart – och därigenom avhumanisera våra sinnen, med ett sorts bedövande, Orwellskt hat.


“De hatar vår frihet”, förklarar presidenten. “Vår yttrandefrihet, vår röstfrihet…” Tror han verkligen bin Ladin hatar USA för vår rätt att rösta? Betyder det att bin Ladin hatar exempelvis Danmark, Sverige, eller Nya Zeeland också?


Varför uppfann vår regering en så pass absurd förklaring till attackerna? Genom att framställa dem som en utländsk attack mot våra demokratiska institutioner, åkallas vår nationella stolthet och vrede, det som George Bush senior brukade kalla att “förbereda den allmänna opinionen”.


Vi har permanenta trupper i Mellanöstern. Vi fortsätter bomba Irak, närhelst vi vill. Och nu även Afghanistan. Även den mest godtrogne amerikan borde förstå den verkliga orsaken vid det här laget; inte för att “försvara” regionen, som regeringen påstår, utan för att försvara USA:s ekonomiska intressen.


Det rättfärdiga i den politiken är en fråga vår regering helst inte vill att vi – folket – ska fundera så värst mycket över.


Författaren är fotograf & illustratör, bosatt i Colorado

Översättning: Jan Viklund


ÄLDRE ARTIKLAR...»