because there can
be no peace
without justice

SÖK ARTIKLAR


THE MAN
Biography (1869-1948)
The Salt March
                     THE CONCEPT
                     Ahimsa
                     Satyagraha
                     Sarvodaya
                     Swaraj
                     Swadeshi
GANDHIAN SITES

Home » Features


TÅRAR OCH VREDE I KABUL
19 januari 2002, 19:02  |   ARTIKLAR  


Tack vare en handfull amerikaner, har en handfull afghanska offer namngetts. När Rita Lasar, (se foto) 70-årig pensionerad affärskvinna från New York vars bror Abe dog i World Trade Center, mötte Amin Said i Kabul som förlorat sin bror och svärdotter, fick deras möte nyhetsvärde i New York Times:

“Said kramar hennes händer och för in henne i det soldränkta rummet: “Han var din bror, men också min. Vi är alla bröder och systrar.”

NY Times lyfter fram tårarna och omfamningarna, men utelämnar Lasars vrede. Hon påstås vara “tveksam till fortsatta bombningar”. Men brittiska the Mirror har en annan beskrivning – rasande. Och citerar henne:
“De människor vi bombat har ingenting, bokstavligen inte nånting! Vi mötte Abdul i går, som förlorat fem i familjen, samt hela sin frukt- och grönsaksaffär. Och vi träffade en ung mamma, Kall Kafer, i dag som förlorat åtta nära släktingar. Hennes 14-åriga son har vänstra hjärnan skadad”, säger Lasar. “Och vad gör USA åt det? Rent ut sagt – inte ett skit! Detta är en nationell skandal!”

De som försvarar NY Times, kommer att hävda att The Mirror är en enkel tabloid, som inte ska jämföras med en “ansedd” amerikansk tidning av “rang”. Ändå är det the Mirror som lägger fakta på borden; att minst 60 större bostadshus förstörts i Kabul, att över 4.000 oskyldiga civila dödats.


Siffror som dessa får inget utrymme i NY Times “mänskliga” artikel. Istället vill tidningen framhålla att “..även om några möten kunde verka arrangerade — fanns det också genuina ögonblick”. (Utrikesminister Colin Powells besök vid samma tidpunkt beskrivs däremot inte som det minsta “arrangerad”...)Rita Lasar har sällskap av Derrill Bodley, 56-årig musikprofessor från Sacramento. Derrill förlorade sin dotter Deora i flygplanskraschen i Pennsylvania; Eva Rupp, styvsyster till Deora; och Kelly Campbell, 29, vars svåger Craig Amundson dödades vid attackerna mot Pentagon.Inga välkända namn. Vare sig i USA eller utomlands. Men i ett annat medieklimat skulle de vara minst lika kända som infödda “talibanen” John Walker. Bomberna fortsätter falla över Afghanistan. De åstadkommer ingenting; inte gripandet av bin Ladin eller av några Al-Qaida-terrorister. Protesterna växer internationellt.


Med större uppmärksamhet på modet och medkänslan hos människor som Rita Lasar och de afghaner hon och delegationen mött i Kabul, skulle oppositionen växa sig ännu större. Också hemma i USA.

Författaren är kolumnist på WorkingForChange.com (U.S.)


Översättning: Jan Viklund

se även:
  • UNIKT MÖTE I KABUL
    (Kim Sengupta, New Zealand Herald)

    För kontinuerlig info om delegationens Afghanistan-resa, se:

  • Global Exchange


    ÄLDRE ARTIKLAR...»