because there can
be no peace
without justice

SÖK ARTIKLAR


THE MAN
Biography (1869-1948)
The Salt March
                     THE CONCEPT
                     Ahimsa
                     Satyagraha
                     Sarvodaya
                     Swaraj
                     Swadeshi
GANDHIAN SITES

Home » Features


JUST WAR - BARA KRIG
20 december 2001, 00:47  |   ARTIKLAR  

Vi tillverkar inte så mycket annat – “just war”. Vi bryr oss inte om utbildningen i våra skolor – “just war”. Vi struntar i de fyrtio miljoner amerikaner som saknar hälsovård – “just war”. Eller 30 miljoner amerikanska barn som lever i fattigdom – “just war”. Även om en mängd skriande mänskliga behov existerade i detta land före den 11 september och bara har ökat sedan dess, fortsätter vi att rikta vår uppmärksamhet och våra resurser på vad vi verkar vara bäst på. Krig. Bara krig.


Behöver du en miljard dollar om dagen till militären? Inga problem. Eller ett tillskott på 40 miljarder för kriget mot terrorism? Varsågod. Vill Du ha en blank check till fortsatt strid med grumliga motiv och odefinierade mål? Självklart! Det är ju vad Amerika handlar om – “Just War”!

Amerika är världens största leverantör av konventionella vapen. Störst leverantör av tortyr-redskap. Vi tillverkar och exporterar terrorister vid ökända träningsläger som School of Americas. Fängelser tillhör vår främsta industri. Militären tillhör vår största utgiftsbudget. Vare sig det handlar om krig över Atlanten, eller krig mot våra medborgerliga rättigheter här hemma, så gäller detsamma – “just war”.

Och nu har vi börjat förstå budskapet. President Bush garanterar en “lång, lång kamp”, utan mätbara mål, ett Amerika permanent militariserat på livstid, för alltid ett slut på skillnaden mellan “krigs-” och “fredstid”.


Det fanns en gång en fredstid – när de miljarder dollar som inte behövdes i krig kunde användas för folkets bästa – till hälsa, välstånd, utbildning och kultur.


Den tiden är förbi. Krigsapparaten blir nu en vardaglig del av samhällsfunktionen – som tidningsbudet eller sophämtningen – alltmedan våra skolor, sjukhus och bibliotek mals ner till grus.


Moralen korrumperas i det militariserade samhället. Medan militära krav kväver all övrig debatt, konsumerar alla övriga resurser och förminskar vår kultur, krymper även vi med den. Den nationella dialogen blir en monolog.


För där det bara råder “Just War”,råder ingen som helst rättvisa.
David Portorti är bror till ett av offren vid World Trade Center. Han deltog nyligen i den stora fredsvandringen mellan Washington och New York; “Vår Sorg Är Inget Krigsrop”.


Översättning: Jan Viklund


ÄLDRE ARTIKLAR...»