because there can
be no peace
without justice

SÖK ARTIKLAR


THE MAN
Biography (1869-1948)
The Salt March
                     THE CONCEPT
                     Ahimsa
                     Satyagraha
                     Sarvodaya
                     Swaraj
                     Swadeshi
GANDHIAN SITES

Home » Features


BIN LADINS PLANERADE DÖD
14 december 2001, 13:02  |   ARTIKLAR  

USA vill verkligen inte gripa bin Ladin. Vi vill inte ha honom sittande i en rättsal, diskuterande USA:s tidigare stöd till talibanerna. Nej bin Ladin måste dö. Men om amerikanska styrkor dödar honom, skulle han porträtteras som ett offer för USA:s tyranni – en martyrdöd för generationer av terrorister. Metoden för att undvika det – först, misskreditera honom, sedan försäkra sig om att hans död inte kan sättas i samband med amerikanska soldater. Även om det råkar bli så.


Slutakten är i full gång. De senaste dagarna har Bushadminstrationen hållit på videobandet, bara för att släppa det för offentlig visning efter en noggrant regisserad mediacirkus. Allt för att skapa förväntan hos medierna. Strategin är, att hålla pressen borta tills man kan presentera fördelaktigt material.


Ju mer pressen bevakar videohistorien, desto tydligare upprepas budskapet – bin Ladin är ingen helig man, utan en psykopatisk mördare.


Visst kan något gå fel. Kanske snubblar soldaterna oväntat över honom. Kanske han kommer att rymma eller fritas. Men jag tvivlar på det. För om USA har tänkt sig att vinna, måste Usama bin Ladin dö på ett mycket speciellt sätt.

Richard Blow är bl.a. författare till biografier om John F. Kennedy.


Artikeln publicerad på TomPaine.com


Översättning: Jan Viklund


ÄLDRE ARTIKLAR...»