because there can
be no peace
without justice

SÖK ARTIKLAR


THE MAN
Biography (1869-1948)
The Salt March
                     THE CONCEPT
                     Ahimsa
                     Satyagraha
                     Sarvodaya
                     Swaraj
                     Swadeshi
GANDHIAN SITES

Home » Features


VALET ÄR FRITT?
11 december 2001, 08:00  |   ARTIKLAR  

En kyrkans företrädare beskylls – strax före jul – för kommunistpropaganda, när han vågar kritisera bomber som konflikthanteringsmetod. På själva julafton skänker en tecknad Karl Bertil Jonsson bort de rikas julklappar till de fattiga. Hans pappa ryter: “Jag har närt en kommunist vid min barm!” Men vill Sveriges Television framstå som verkligt politiskt korrekta, bör nog ljudbandet redigeras om i år. Han borde istället ryta: “Jag har närt en Terrorist!”


För det mesta har ju förändrats. I en förort till Washington blir 66-årige Samuel Stayton beskjuten från en förbipasserande bil, när han tillsammans med flera andra kväkare står stilla i en tyst vaka för krigets offer i Afghanistan. Kulan missar honom med en hårsmån och borrar ett hål i hans plakat: “Peace on Earth.” (Fred på jorden.) Samtidigt genomför två dussin anhöriga till offren från den 11 september en väl mediabevakad fredsmarsch från Washington D.C. till New York under parollen “Vår Sorg är Inget Krigsrop“.


Dessa människor är bara några av alla i världen som nu stämplas som terrorister, för sin vägran att rätta in sig i krigsindustrins led.


En Gandhi som fastat för världens alla hungrande idag – hungrande till både kropp och själ – hade helt säkert också fått tillhöra den skaran.


ÄLDRE ARTIKLAR...»