because there can
be no peace
without justice

SÖK ARTIKLAR


THE MAN
Biography (1869-1948)
The Salt March
                     THE CONCEPT
                     Ahimsa
                     Satyagraha
                     Sarvodaya
                     Swaraj
                     Swadeshi
GANDHIAN SITES

Home » Features


JULTIDS-TEST
6 december 2001, 11:49  |   ARTIKLAR  USA

av Harris Sussman

FRIDENSGTID stundar och Amerika är i krig. Fred på jorden, till människorna en god vilja lyder det allmänna mantrat och vår nation är inne på sjätte eller sjunde veckan att bombardera Afghanistan. I det Heliga Landet, ännu fler självmordsbombare och missiler. “God” och Glad” lyder orden på tiotusentals julkort – undersökning av eventuell förekomst av anthrax-bakterier pågår. “Glädje” är ordet i alla hymner. Men sjunger vi med?

Vi verkar utsatta för ett mass-experiment. Kanske är det den verkliga härdsmältan, milleniumkatastrofen vi fruktade men som uteblev.

“Detta är bara en test, jag upprepar, detta är bara en test”, ekar högtalarna. “Under 60 sekunder kommer du att höra en ton, som kommer att användas i händelse av verklig fara. Kom ihåg, detta är bara en test.”“Detta är bara en test, jag upprepar, detta är bara en test”, ekar högtalarna. “Under 60 sekunder kommer du att höra en ton, som kommer att användas i händelse av verklig fara. Kom ihåg, detta är bara en test.”

Vad gjorde du under kriget, mamma? Jag köpte en shoppingvagn. “Det känns gott att ha marinen tillbaks på Times Square”, meddelar tv-programmet Good Morning America, och visar stolt upp årets julklapp – en light version av armèns tanks, nu för civilt bruk. “Perfekt i stads-strid, bättre än en caddy” skämtar företaget. Vad ger man till den som redan har allt? En LAV-III under julgranen, kanske.

Omställningen till militär livsstil sker i hela vårt samhälle. Vi är på vår vakt. Vi befinner oss i ett krisläge. Konstant undantagstillstånd råder.

Patriotism är ett måste. Bara kongressen kan utfärda krigsförklaring, kongressen HAR inte utfärdat krigsförklaring, ändå befinner vi oss tveklöst i krig. Fredsflaggor är kontroversiella. Vi borde fråga oss varför. Underminerar freden krig? Eller underminerar kriget fred? Så enkelt är det förstås inte. “Det avgörande testet för en högstående intelligens är förmågan att hålla två motsatta idèer i skallen samtidigt, och ändå fortsätta fungera”, som F. Scott Fitzgerald uttryckte det.

Terrorism – demokrati. “Ett öga för ett öga och till slut är hela världen blind”. Ett av Gandhis berömda kommentarer. En variation av Jesu bergspredikan. Vår regering avvisar tydligen bägge. Vi står med en “blind” rättvisa och ett “blint” raseri. Albert Einstein sa “Fred kan aldrig åstadkommas genom våld, bara genom förståelse”. Våra politiker måste anse sig smartare än Einstein.

Våra hjärtan och hjärnor kämpar, strävar efter att försöka förstå bästa sättet att handla. Det bästa sättet att leva. Sådan strävan kallas för “jihad”, den största jihad, på arabiska.

Jul – Krig. Ramadan – Hanukkah. Nog är det ett kontrasternas test. Och nedräkningen har börjat: Nästan tre månader efter den 11 september och World Trade Center Mausoleum ryker fortfarande.

20 dagar kvar till jul. Nitton, arton…

Författaren är social-konsult i Somersville, Massachusetts.

Översättning: Jan Viklund


ÄLDRE ARTIKLAR...»