because there can
be no peace
without justice

SÖK ARTIKLAR


THE MAN
Biography (1869-1948)
The Salt March
                     THE CONCEPT
                     Ahimsa
                     Satyagraha
                     Sarvodaya
                     Swaraj
                     Swadeshi
GANDHIAN SITES

Home » Features


Fredsvandringen: DAG 2
30 november 2001, 11:48  |   ARTIKLAR  USA

av Matt Barr

“Vår sorg är inget krigsrop” –
WASHINGTONNEW YORK

25 november – 2 december


Arlington Allmänna Begravningsplats,

Washington, D.C.


AMBER’S styrka och medkänsla är så otroligt ren och sann. Jag har aldrig mött något liknande.


I dag hade jag äran att närvara vid hennes makes grav. Jag såg henne knäböja och tårarna som började flöda, såg hennes hjärta värka i sorgen och saknaden. Såg hennes själ skälva i smärtan. Craig begravdes för några veckor sedan. Amber, 28 år, med hela livet framför sig, blev bestulen på en make och far till två barn – ändå är det hon som leder oss andra i en fredsmission och försoningsakt. Hon har öppnat livet för oss.

Vi deltog i hennes personliga ritual, att vattna Craigs grav, vattna jorden, låta marken absorbera fukten. Tafatt ville jag inte störa henne, men började spontant skriva “Frid vare med Dig” i den blöta sanden. En harmoni spred sig mellan oss, ett förbund av fred och kärlek.


När jag tog några steg tillbaka hade jag svårt att se vad som stod skrivet. Så jag tog några stenar och placerade i det skrivna för att förstärka texten. Amber och Ryan började göra likadant, och hela gruppen anslöt sig. Några hämtade löv, olikfärgade stenar och mindre föremål.


Ryan vände sig till mig och sa, “Det är bättre än blommor”.


Vi stod på ett fält med monument för de döda. Så långt jag kunde se sträckte sig raden av gravstenar. Det är nog nu. Det är dags för ett slut på vår brutalitet. Det är dags att sluta basera våra handlingar på fruktan och hat. Istället ska vi följa detta enastående exempel på mod, som för alltid kommer att inspirera mig att leva ett liv i fred och försoning.


Amber och Ryan – tack.

Översättning: Jan Viklund


LÄS Dagboken! »


ÄLDRE ARTIKLAR...»