because there can
be no peace
without justice

SÖK ARTIKLAR


THE MAN
Biography (1869-1948)
The Salt March
                     THE CONCEPT
                     Ahimsa
                     Satyagraha
                     Sarvodaya
                     Swaraj
                     Swadeshi
GANDHIAN SITES

Home » Features


Fredsvandringen: Dag 1
27 november 2001, 11:47  |   ARTIKLAR  USA

av Kathy Kelly

“Vår sorg är inget krigsrop” –
WASHINGTONNEW YORK

25 november – 2 decemberUNDER EN MULEN himmel, lyste den kraftfullt dekorerade skolbussen som följde vandrarna längs vägen. På långsidorna stod: “Ickevåld eller Icke-existens”, “Bryt våldsspiralen” och “Hat kan inte fördriva hat, bara kärleken kan”.


– Vill du läsa reflektioner från familjemedlemmar som förlorade sina nära den 11 september?

Att dela ut flygbladen om vandringen var lätt. Hundratals människor längs vägen var intresserade. Amber och Ryan Amundson blev intervjuade av både lokal och riks-press. Craig Scott Amundson, Ambers make och Ryans bror, dödades i attacken mot Pentagon. De framförde ett klart budskap till journalisterna, med krav på alternativ till krig och vedergällning.


Vandringen gjorde anhalt vid en Gandhi-staty i centrala Washington, där deltagarna lyssnade på den mångårige fredsaktivisten Brad Lyttle, som prisade Gandhis enastående förmåga att integrera sin livsåskådning i det egna livet. Hans liv var ett enkelt liv, i vördnad för allt liv.


Vid St. Aloysius församling tände deltagarna ljus, för att hedra det gemensamma upprop som kungjorts av de anhöriga familjemedlemmarna. Amber Amundson höll ett tal, om hur hon och Craig försökt bidra till en fredligare värld.

Översättning: Jan Viklund


LÄS Dagboken! »


ÄLDRE ARTIKLAR...»