because there can
be no peace
without justice

SÖK ARTIKLAR


THE MAN
Biography (1869-1948)
The Salt March
                     THE CONCEPT
                     Ahimsa
                     Satyagraha
                     Sarvodaya
                     Swaraj
                     Swadeshi
GANDHIAN SITES

Home » Features


PÅ FRONTLINJEN I KRIGET MOT DISSIDENTERNA
22 november 2001, 11:46  |   ARTIKLAR  USA

av Martin A. Lee

– Rapport från Anthraxistan


DET ÄR ETT ruskigt krig vi hamnat i. En slug, beslutsam fiende, som använder civilbefolkningen som skydd. Det kommer att pågå i åratal, får vi veta. Inget slut finns i sikte.


Nej, jag talar inte om Afghanistan eller planerna bortom det kriget. Det gäller en annan oroande konflikt – korståget mot medborgarnas rättigheter på amerikansk hemmaplan. Ett Jihad mot alla dissidenter, som nu börjar ta form i Anthraxistan, vårt ångestfyllda hemland.

Denna nervösa nation som brukade kallas “de förenade staterna”. Som faktiskt hade en gemensam konstitution, ämnad att skydda våra medborgerliga rättigheter, såväl i krigstid som i tider av fred.


Men så lade sig en besynnerligt pulver över deklarationen, och våra ledare, uppskrämda av all biologisk krigföring, beslöt att skrota friheten. Anthrax är visserligen inte smittsamt, men rädslans sporer finns överallt.


Kampen för att stoppa terroristerna att slå till igen skyr inga gränser. Nu när Kabul har fallit, är CIA:s strateger ivriga att snabbt damma av Afghanistans 87-årige gamle kung, Zahir Shah, som levt i exil de senaste trettio åren, och installera honom som förgrund i en post-talibansk regering.


Aah… denna fascination för kungar i amerikanska hjärtan! Kanske det är problemet i Anthraxistan? Att vi saknar en kung? Vi har ju bara en president, och en rätt usel sådan.


Personligen tror jag Bush skulle göra sig bättre som monark. Han är grabben som gillar titlar, ordnar och olja. Så låt oss utropa “Kung George”. En passande titel på en regent som styr med nyckfulla infall, utan onödig rättslig granskning eller lagstadgade befogenheter. Så fungerar det nuförtiden i Anthraxistan, där folket är föremål för godtyckliga order från högre ort, och de flesta accepterar inskränkningarna av sin frihet – på grund av rädsla.


Den Stora Kylan har drabbat oss. Ifrågasätter du landets riktlinjer, riskerar du att bli stämplad som förespråkare av terrorism. The American Council of Trustees and Alumni, en högerinriktad akademisk organisation – instiftad av Lynne Cheney, vice-presidentens fru – presenterade nyligen en rapport som anklagade 40 professorer för “brist på patriotism” efter den 11 september. Den nya “terrorist-lagen” definierar en terrorist-handling som ett “försök att angripa eller påverka regeringens handlingar…” En definition som gör det möjligt att åtala de flesta NGO:s – från Greenpeace till Amnesty – vid sidan av Usama bin Ladin.


Om bara kung George ägnade lite mindre tid åt att spionera på laglydiga medborgare och ickevålds-aktivister, skulle måhända den amerikanska rättsapparaten vara mer framgångsrik i kampen mot den verkliga terrorismen.


Men utsikterna är små. En inte mindre kunglig auktoritet, Alan Greenspan, har ju dubbat globaliseringen till “terrorismens anti-tes”. De som därmed kritiserar den orättvisa globala ekonomiska ordningen räknas alltså som terrorismens supportrar. Och som kung George själv har uttryckt saken – attackerna mot World Trade Center var “framför allt en attack mot den fria marknaden”.

Författaren har bl.a. skrivit böckerna Acid Dreams och The Beast Reawakens.


Översättning: Jan Viklund


ÄLDRE ARTIKLAR...»