because there can
be no peace
without justice

SÖK ARTIKLAR


THE MAN
Biography (1869-1948)
The Salt March
                     THE CONCEPT
                     Ahimsa
                     Satyagraha
                     Sarvodaya
                     Swaraj
                     Swadeshi
GANDHIAN SITES

Home » Gandhian


PROTESTER MOT GM PÅ GANDHIS DÖDSDAG
27 januari 2010, 21:54  |   GANDHI-RELATERAT  INDIA

Artikeln som pdf »

Det pågår stora protester lördagen den 30 januari. En landsomfattande faste-aktion i Indien – mot GM.

Nej, det rör sig inte om några utlokaliserade Saab-anställda, så strängt hemmablinda kan sluta läsa här. Här står förkortningen GM för genmodifierade grödor, närmare bestämt brinjal-frön utvecklade av en indisk partner till det beryktade multinationella bolaget Monsanto. Indiens jordmån och vattentillgångar förgiftas allt snabbare av kemikalier. Över 200.000 bönder har hittills begått självmord, på grund av ett jordbruk som inte längre kan försörja dem.

Dagen för faste-aktionen är vald med omsorg. Den 30 januari 1948 avslutades livet för Indiens landsfader Mohandas K. Gandhi, med tre skott i bröstet. Mördaren ansåg att Gandhi varit för vänskapligt sinnad mot muslimerna. Dagen är officiell helgdag i Indien.

Under det brittiska imperiet tvingades bönderna odla indigo till den brittiska konfektionsindustrin. Dagens Indien är inte Gandhis självständiga Mother India, utan ett fritt spelrum för de globala marknadskrafterna – något som hyllas i västliga medier som tecken på “framsteg”.

“Det verkliga måttet på välfärden hos ett land ligger inte i antalet miljonärer som det härbärgerar, utan på frånvaron av svält bland landets miljoner”, konstaterade Gandhi i sin upprors-skrift Hind Swaraj (indiskt självstyre) redan 1909.

Och medan de utblottade föräldrarna på det jordbävningsdrabbade och koloniserade Haiti tvingas sälja sina barn, som de inte längre kan försörja – samtidigt som bilindustrin kämpar ända in till sista oljedroppen – är det hög tid att ta Gandhis varningar på allvar:

“Jag tror inte på att mångfaldigandet av begär och teknologin för att tillfredsställa begären, för världen ett enda steg närmare målet. Det har skapat en drogad tidsålder av syntetiska känslor och njutningar framställda i underhållningsfabriker, med drömmar om överjordisk makt.”


Läs mer:

National Day Of Fast -
Remember the Mahatma

Stop Bt Brinjal. Protect our Food Sovereignty


Fast against bt brinjal on Jan 30
(Times of India, 27 January 2010)


ÄLDRE ARTIKLAR...»