because there can
be no peace
without justice

SÖK ARTIKLAR


THE MAN
Biography (1869-1948)
The Salt March
                     THE CONCEPT
                     Ahimsa
                     Satyagraha
                     Sarvodaya
                     Swaraj
                     Swadeshi
GANDHIAN SITES

Home » Gandhian


SPILLD MJÖLK OCH TAPPADE SKOR
16 april 2009, 09:26  |   GANDHI-RELATERAT  GLOBAL

av Nafha M. Ebrahimi
Daily Monitor – Kampala, Uganda
(April 14, 2009)

Vem äger nyckeln till matförråden i den här världen? Vem är det som tillåter vissa nationer att hälla ut mjölken bland soporna och låta andra svälta ihjäl?

Det kom ett brev med en intressant fråga häromdagen. Frågan var: Om du sprang för att hinna ikapp ett tåg och tappade din ena sko, vad skulle du göra?

Innan jag läste berättelsen som följde svarade jag som de flesta, att jag nog skulle behålla skon tills jag fått ett nytt par. Det sägs att Gandhi en gång förlorade en av sina sandaler på väg till ett tåg, men att han då tog av den andra sandalen och kastade ner den på perrongen vid sidan av den han tappat.

På frågan varför han gjorde så, svarade han: “Jag hade en oanvändbar sandal kvar och någon fattig kunde hitta den jag tappat på perrongen. Om jag inte kastat av den andra också hade ingen av oss tjänat på det. På det här sättet får han ett par sandaler som går att använda!”

Oavsett om historien stämmer eller inte, gör den mig lite skamsen; men hur många av oss är som Gandhi?

Så kan vi vrida fram klockan till nutid, närmare bestämt för några veckor sedan, när europeiska jordbrukare protesterade på gatorna mot fallande mjölkpriser och demonstrerade sin vrede genom att hälla ut mjölken i stora avfallscontainrar. Om inte vi får sälja för skäliga priser, ska ingen få något!

Så ofta har jag hört berättas hur mjölk och smör dumpas i världshaven, för att hindra marknaden att flöda över och sänka priserna, att bilden etsat sig fast i mitt sinne.

Å andra sidan, och någonstans på södra delen av samma klot, skrapar några barn botten på soptunnorna i jakt på smulor att mätta sina knorrande magar, många somnar hungriga och några dör på grund av undernäring.

Vem äger nyckeln till matförråden i den här världen? Vem är det som tillåter vissa nationer att hälla ut mjölken bland soporna och låta andra svälta ihjäl?

Här hemma klagade en bekant nyligen över den orättvisa hyreshöjningen för sin affärslokal, kort efter ännu en höjning från en redan mycket förmögen hyresvärd.

I den pågående ekonomiska krisen kommer många att tvingas stänga sina butiker och försöka hitta andra alternativ. Hyresvärden har rätt till sin hyra och jordbrukaren behöver sälja sina produkter. Men när girighet ersätter medkänsla, häller vi ut mjölken och sparkar ut människor på gatan.

Var finns några Gandhis längre i den här världen?

(översättning: Jan Viklund)


ÄLDRE ARTIKLAR...»