because there can
be no peace
without justice

SÖK ARTIKLAR


THE MAN
Biography (1869-1948)
The Salt March
                     THE CONCEPT
                     Ahimsa
                     Satyagraha
                     Sarvodaya
                     Swaraj
                     Swadeshi
GANDHIAN SITES

Home » Features


Republikanernas Konvent: STORMTRUPPER MOT DEMOKRATIN
4 september 2008, 08:06  |   ARTIKLAR  USA

av Marjorie Cohn,
the National Lawyers Guild

Artikeln som pdf » (2 sid.)

Några månader före republikanernas nationella konvent rekryterade FBI-ledda styrkan för terroristbekämpning i Minneapolis personal för att infiltrera vegangrupper och vänsterorganisationer. Den 21 maj publicerade Minneapolis City Pages en artikel med rubriken: “Mullvadar sökes.” Målet var “preventivt”, att förhindra lagliga protester mot Bushadministrationens politik under konventet.

Fredagen 29 augusti inledde den lokala polisen i samarbete med FBI husrannsakningar utan fullmakt, konfiskeringar och arresteringar. De team som utförde aktionerna bestod av 25-30 fullt utrustade kravallpoliser, med halvautomatiska maskingevär, som stormade hemmen hos de misstänkta, handfängslade och tvingade ner dem på golvet, beslagtog datorer, dokument och flygblad. Journalister hölls på avstånd under gevärshot och advokater som representerade de häktade belagdes med handfängsel på platsen.

“Jag var personligen närvarande och bevittnade poliser i kravallutrustning och militärvapen”, berättar Bruce Nestor, ordförande i Minnesotas avdelning av nationella advokatsamfundet [The National Lawyers Guild]. “Grannen i ett av husen fick en gevärspipa rätt i ansiktet när hon gick ut på bakgården för att se vad som var på gång. Det fanns barn i alla dessa hem, och även de utsattes för gevärshot.”

Husräderna gällde medlemmar i bland andra “Food Not Bombs” [Mat, inte Bomber], en organisation som erbjuder vegetariska fria måltider varje vecka i hundratals städer i USA. De serverade mat till räddningsarbetarna vid World Trade Center efter 11 september och till ett tjugotal krisdrabbade områden efter orkanen Katrina.

Några andra som aktionerna riktades mot var medlemmar i I-Witness Video, en mediegrupp som bevakar polisen för att skydda de medborgerliga rättigheterna. Med stöd av nationella advokatsamfundet lyckades man överklaga och frikänna ca 400 av de 1.800 som arresterades under republikanernas konvent 2004 i New York. Även då förekom polis-infiltration i protestgrupperna.

Inget våld eller olagligheter hade föregått husräderna, förklarar Bruce Nestor. “Konfiskeringen av lådor med politisk litteratur visar att motivet var politiskt”, säger han.

De häktade anklagades för “konspiration till att begå upplopp”, ett högst ovanlig formulering som enligt Nestor “i stort sett kriminaliserar politiskt agiterande.”

Under söndagen inlämnade advokatsamfundet en motion med begäran om föreläggande att förhindra polisen från att beslagta videoutrustning och mobiltelefoner som använts för att dokumentera polisens aktioner.

Under måndagens demonstrationer använde polisen pepparspray, gummikulor, tryckvågsgranater [concussion grenades] och exempellöst våld. Minst 284 personer arresterades, däribland Amy Goodman, prominent nyhetsankare på Democracy Now, tillsammans med producenterna Abdel Kouddous och Nicole Salazar.

“St. Paul var den mest militariserade staden jag någonsin upplevt i USA”, skriver tidigare New York Times-journalisten Glenn Greenwald. “Federala, statliga och lokala marscherande trupper med maskingevär och tårgas-masker i militära formationer till ljudet av militära taktfasta rop.”

Syfter verkar vara att skrämma bort allmänheten från protesterna, säger Bruce Nestor, att avhålla folk från att helt och hållet protestera. Trots detta slöt tiotusentals människor upp i de fredliga demonstrationerna mot kriget i Irak och hotet om ett anfall mot Iran. Advokatsamfundet har tillsatt en grupp för att försvara de konstitutionella rättigheterna för de arresterade.

Marjorie Cohn
är ordförande för the National Lawyers Guild
och professor vid Thomas Jefferson School of Law.


ÄLDRE ARTIKLAR...»