because there can
be no peace
without justice

SÖK ARTIKLAR


THE MAN
Biography (1869-1948)
The Salt March
                     THE CONCEPT
                     Ahimsa
                     Satyagraha
                     Sarvodaya
                     Swaraj
                     Swadeshi
GANDHIAN SITES

Home » Features


Nobels fredspris 2006: INGEN FRED UTAN RÄTTVISA
7 december 2006, 19:26  |   ARTIKLAR  BANGLADESH

Trettio år senare är hans skapelse med mikrokrediter, Grameen Bank (By-banken), en respekterad rörelse på frammarsch över världen. FN tillägnade 2005 som det Internationella året för mikrokrediter. Dr. Yunus har mottagit 27 hederstitlar och 60 priser från vitt skilda håll – från Mahatma Gandhi Award i USA (2002), till Volvos miljöpris i Sverige (2003).


Vad spelar alla vackra ekonomiska teorier för roll, när folk går hungriga? frågar dr. Yunus. De fattiga är inte orsaken. Orsaken till fattigdom ligger i de system vi byggt.


“Ingen fred utan rättvisa.” Gandhis ord står också för den balans och måttfullhet som världen i dag saknar. Två procent av världens mest rika äger 85 procent av världens tillgångar.


Nobels fredskommitté har med årets val av fredspristagare vidgat fredsbegreppet på ett betydelsefullt sätt som Gandhi högt skulle ha uppskattat.


När kortsiktiga vinstintressen går före den medmänskliga omsorgen är det storskaliga krig som gäller.


DET ÄR DÄRFÖR tankeväckande att samma dag som dr. Yunus tar emot fredspriset startar en kampanj i USA för att ställa sittande regeringen till svars för maktmissbruk och brott mot konstitutionen. I vart och ett av de 435 kongressdistrikten bildar lokala grupper kampanjkontor och när kongressen samlas i januari ska en miljon namnunderskrifter kunna överlämnas med krav på utredning om riksrätt – Impeachment.


Den 7 november gick amerikanska folket till kongressval.
Och för första gången i krigstid valde man att förkasta kriget.
Den nya majoriteten av demokrater i kongressen utgör ingen garanti för vare sig ett slut på ockupationen av Irak eller riksrätt mot Bushadministrationen.
Men den majoritet av amerikaner som ser välfärden raseras, samhällsklyftorna öka och sina medborgerliga rättigheter hotas kommer att kräva sitt land tillbaka.


Precis som i Irak.
Och i alla andra länder.


Jan Viklund


ÄLDRE ARTIKLAR...»