because there can
be no peace
without justice

SÖK ARTIKLAR


THE MAN
Biography (1869-1948)
The Salt March
                     THE CONCEPT
                     Ahimsa
                     Satyagraha
                     Sarvodaya
                     Swaraj
                     Swadeshi
GANDHIAN SITES

Home » Features


Bush i Indien: INTE VÄLKOMMEN
28 februari 2006, 14:57  |   ARTIKLAR  INDIA

Inför Bushs anhalt i New Dehli den 2 mars gjorde indiska regeringen allt de kunde för att låta honom tala i parlamentet. Ett inte obetydligt antal ledamöter hotade med att häckla honom, så Plan 1 fick hastigt läggas på hyllan. Plan 2 var att låta Bush möta folkmassorna från befästningsvallarna vid magnifika Röda Fortet, där Indiens premiärminister traditionellt avlägger sitt självständighets-tal. Men Röda Fortet, omgivet av gamla Delhis mestadels muslimska invånare, ansågs som en säkerhetsmässig mardröm. Återstod Plan 3: president George Bush talar från Purana Quila, Gamla Fortet.



Ironiskt, inte sant? Att den enda trygga offentliga platsen för en man som nyligen uttryckt sig så entusiastiskt över Indiens moderna utveckling, är ett förfallet medeltida fort?



Eftersom Purana Quila även innehåller Delhi Zoo, kommer George Bushs publik att bestå av några hundra djur i bur samt en utvald skara inhägnade mänskliga varelser, som i Indien går under beteckningen “eminenta personer.” De är främst rika människor som lever i vårt fattiga land likt fängslade djur, inspärrade av sin egen förmögenhet i förgyllda burar, på ständig vakt mot hotet från de vulgära och okontrollerade massorna som de systematiskt har plundrat genom århundraden.



Vad kommer då att hända med George W. Bush? Kommer gorillorna att hurra? Kommer gibbonaporna att rulla läpparna? Kommer kronhjorten att fnysa? Kommer chimpanserna göra obscena läten? Ugglorna att hoa? Kommer lejonen att gäspa och girafferna att klippa med sina vackra ögonfransar? Kommer krokodilerna att känna igen en själsfrände? Kommer småfåglarna att sända en tacksam tanke att Bush inte färdas i sällskap med jaktkamrat Dick Cheney och hans dåliga rykte?



Åh! Javisst, Bush kommer självfallet att även avlägga en visit hos Gandhi Memorial, Rajghat. Han är rakt inte den enda krigsförbrytaren som indiska regeringen inbjudit för att lägga blomsterkransar vid Rajghat (Senast hade vi Burmas diktator general Than Shwe, heller ingen blyg viol.) Men när Bush placerar blommor på denna berömda platta av polerad sten, kommer miljoner indier att skälva. Det blir som han hällde ett skålpund blod på Gandhis minne.



Vi föredrog att han avstod.



Det står inte i vår makt att stoppa Bushs besök. Men det står i vår makt att protestera mot det. Och det kommer vi att göra.



Regeringen, polisen och bolagsmedierna kommer i sin tur att göra allt i sin makt för att tona ner protesterna. Inget som tidningarna säger förändrar det faktum att över hela Indien – från de största städerna till de minsta byarna, på offentliga platser och i privata hem – så är George W. Bush, president av Amerikas Förenta Stater och världens mardröm förkroppsligad, helt enkelt inte välkommen.

Översättning: Jan Viklund

BUSH IN INDIA:

JUST NOT WELCOME


by Arundhati Roy

(The Nation, February 27, 2006)




Relaterade länkar:

Thousands to protect Bush on first India visit

(Reuters 27 Feb 2006)



Bush should not visit Gandhi memorial: Peaceniks

(Times of India, 27 Feb 2006)






ÄLDRE ARTIKLAR...»