because there can
be no peace
without justice

SÖK ARTIKLAR


THE MAN
Biography (1869-1948)
The Salt March
                     THE CONCEPT
                     Ahimsa
                     Satyagraha
                     Sarvodaya
                     Swaraj
                     Swadeshi
GANDHIAN SITES

Home » Features


Robert Fisk: "Norra Alliansen"-vad sker nu?
15 november 2001, 11:44  |   ARTIKLAR  AFGHANISTAN

The Independent14 november 2001

HUR KOMMER DET SIG att vi alltid sluter dessa tvetydiga, farliga förbund med våra allierade?”


LIKET AV den äldre mannen, avrättad i Kabul av våra “hjältar” i alliansen, var inte tänkt att visas på tv. För bara två dagar sedan fungerade Alastair Campbells 24-timmars “kommunikations-center”, (Washington-London-Islamabad), som motvikt mot talibanernas propaganda. Nu måste mr. Campbell bilda sitt eget propagandateam i Kabul för att bekämpa Norra Alliansens lögner.

Bilderna från det intagna Kabul är nästan identiska med videorullarna från april 1992 när de ryska styrkorna besegrades. Vi såg precis samma jubelscener av befolkningen. Och inom två dagar började Hekmatyar Gulbeddin bombardera staden. Inbördeskriget var ett faktum.


För närvarande är Afghanistan – utan talibanerna – ett land utan en regering.


Vad i hela världen är det som pågår? Och för den delen, hur är det med mr. bin Ladin? För utan en stad, kommer talibanerna själva att smälta tillbaka till den plats där de föddes, skolorna längs pakistanska gränsen som skapade den puritanska anda som inspirerat Afghanistans ledare under de gångna fem åren.


Under tiden avancerar Norra Alliansen, med sitt bagage av massakrer och plundringståg intakt. Nu har vi emellertid idealiserat dessa krigsmän och villkorslöst stött dem så pass utan några följdfrågor, att vi är immuna mot deras dunkla historia.


General Rashid Dostum, vår “hjälte”, nu när han återerövrat Mazar-i Sharif, har bl.a. ovanan att straffa sina soldater genom att binda dem jämns med tanks-hjulen, och sedan köra tanksen några varv runt barrackerna till de förvandlats till köttfärs. Var den någon som nämnde det i samband med general Dostums segrar i måndags?


Inte heller nämns det, att Norra Alliansen har stått för mer än 80 procent av all knarkexport i landet. Jag har ett kusligt minne av att ha skrivit detta tidigare – inte i samband med talibanregimen, men om KLA i Kosovo, gerillan som delvis finansierades genom droghandel…


Hur kommer det sig, att vi alltid sluter dessa tvetydiga, farliga förbund med våra allierade? Varför är Norra Alliansen våra “vänner”? Knappast för att vi litar på deras lojalitet, snarare än för att de hatar talibaner? Inte för att de motsätter sig fattigdom eller utarmning, eller Afghanistans förödelse under en fundamentalistisk regim – utan för att de avskyr Usama bin Ladin?


Det förblir dock ett faktum att från 1992 fram till 1996 var Norra Alliansen en symbol för massakrer, systematiska våldtäkter och skövlingar. Vilket var orsaken till att vi – och då inkluderar jag USA:s försvarsdepartement – välkomnade talibanerna när de anlände till Kabul. Norra Alliansen lämnade en stad med 50.000 döda efter sig.


Nu är de våra fot-soldater. I Guds namn – vad kommer de nu att göra i VÅRA namn?

översättning: Jan Viklund

förkortad version av artikel publicerad i The Independent


ÄLDRE ARTIKLAR...»