because there can
be no peace
without justice

SÖK ARTIKLAR


THE MAN
Biography (1869-1948)
The Salt March
                     THE CONCEPT
                     Ahimsa
                     Satyagraha
                     Sarvodaya
                     Swaraj
                     Swadeshi
GANDHIAN SITES

Home » News


VÄRLDS-TRIBUNAL OM IRAK
3 juli 2005, 16:01  |   NYHETER  IRAQ

- Övergreppet mot Irak är ett övergrepp mot oss alla: vår värdighet, vår intelligens och vår framtid, förklarade den indiska författaren och människorätts-aktivisten Arundhati Roy i sitt inledningsanförande.


Roy ingick i tribunalens “samvetsjury”, tillsammans med bl.a. sociologiprofessor Francois Houtart, som även deltog i Bertrand Russells krigstribunal.


Juryn erkände i sin dom “det irakiska folkets rätt att göra motstånd mot den illegala ockupationen av sitt land.”


Den krävde också ett omedelbart slut på ockupationen och full kompensation för de skador landet åsamkats. Dessutom uppmanade juryn till en fullständig utredning av president Bush, premiärminister Blair och samtliga av koalitionens ledare, för brott mot mänskligheten.


– Vi vet att domarna vid Världstribunalen om Irak inte är bindande enligt internationell lag. Men våra ambitioner går längre än så. Tribunalen lägger sin förtröstan hos de miljontals människor världen över som inte vill stå vid sidan av och se hur Iraks folk slaktas, underkuvas och förnedras.


Efter de fem dagarna av vittnesmål – om våldtäkter och övergrepp, från kvinnorättsaktivister som Hana Ibrahim, om räderna mot Fallujas sjukhus från reportrar som kanadensiske Dahr Jamail, och spelet om FN från förre FN-samordnarna Hans von Sponeck och Denis Halliday – sammanfattade Arundhati Roy:


“Att fråga varför vi gör detta, varför det anordnas en Världstribunal om Irak, är som att när någon stannar vid en olycksplats där människor dör längs vägen, fråga: varför stannade du? Varför gick du inte bara gå förbi?”


“Jag vet inte vad som var mest rysligt att lyssna till under de här dagarna”, förklarade Roy. “Alla vittnesmålen från irakier om grymheterna och förstörelsen som pågår -eller berättelserna om den kalla, kalkylerande världen där affärskontrakten skrivs, där lagarna omarbetas, där ett land ockuperar ett annat land utan en aning om hur människor ska kunna skyddas, bara med en mycket sofistikerad plan hur man ska plundra och tömma dess resurser.


Det verkar som vi lever i en värld där USA har definierat en fiende, någon de kan kidnappa från vilket land som helst, varsomhelst i världen. Där en fiende definieras som var och en som hyser en tanke på motstånd. Nå, om detta är den rådande definitionen, är jag en fiende om någon.”


Relaterad länk:

WORLD TRIBUNAL ON IRAQ


ÄLDRE ARTIKLAR...»