because there can
be no peace
without justice

SÖK ARTIKLAR


THE MAN
Biography (1869-1948)
The Salt March
                     THE CONCEPT
                     Ahimsa
                     Satyagraha
                     Sarvodaya
                     Swaraj
                     Swadeshi
GANDHIAN SITES

Home » Features


JULENS ÖNSKELISTA - I IRAK
20 december 2004, 12:17  |   ARTIKLAR  IRAQ

“Jag heter Natalya och är tolv år. Nu skickar jag in alla mina sparade pengar för hjälpen till Irak. Vi har en mindre farm i Longmont, Colorado med kycklingar och andra djur. Jag säljer äggen till människor jag känner och varje jul har jag tillräckligt för att skänka till olika organisationer. I år vill jag skicka de insamlade pengarna till er, delvis på grund av presidentvalet nyligen och för att jag är så upprörd över förstörelsen som Bush har orsakat i Irak. Jag hoppas min donation kan bidra till att återställa detta nedbrutna land…”


DELEGATION AV SOLDAT-FAMILJER RESER MED
HUMANITÄR HJÄLP TILL FALLUJAS FLYKTINGAREn annan hjälpsändning till Irak, från Australien »Los Angeles, 20 dec. — På bara några veckor har en delegation av anhöriga, vars söner dött i Irak, samlat in över 100.000 dollar i donationer inför en resa med förnödenheter till Fallujas tusentals flyktingar, som sedan staden jämnades med marken nu lever utan mat, vatten, elektricitet eller sjukvård. Organisationer som bl.a. Middle East Children’s Alliance bidrar dessutom med medicinsk utrustning för 500.000 dollar.

Delegationen avreser den 26 december från olika flygplatser i USA till Amman i Jordan, där man möter irakiska läkare och organisationer. På nyårsdagen anordnar man en fredsvaka vid den jordanska-irakiska gränsen.


Vid hemkomsten från Irak planeras möten med politiska företrädare i USA och inom FN, bl.a. generalsekreterare Kofi Annan, samt USA:s FN-ambassadör John Negroponte.


Helg-lektyr…
Läs RESE-DAGBOKEN! »
27 december 2004 – 4 januari 2005


Presentation av DELTAGARNA »


En meningsfull julklapp –
GE EN DONATION på kära vänners vägnar! »


Sprid FLYGBLADET:
(pdf, färg) »
(pdf, svart/vit) »


Riverbend - Dagbok från Irak: ======


ÖNSKELISTA INFÖR JULEN


Bagdad 18 december, 2004


Det här måste jag göra illa kvickt. Vi har inte haft någon ström tre dagar i rad nu (nå, såvida man inte räknar den enda strålande timmen för tre dagar sedan…) Bensindrivna generatorer fungerar knappt. Inte är dom på diesel så värst mycket bättre, de flesta orkar bara tre, fyra timmar i sträck, sedan måste dom få vila.


Okej… vad är nu den typiska önskelistan inför julen (bryr mig inte om att nämna “fred”, “säkerhet” eller “frihet”... jul-mirakler är nåt enbart för Charles Dickens), låt mig se:


1. 20 liter bensin.
2. En gas-cylinder för matlagning.
3. Fotogen till uppvärmningen.
4. Såna där dyra skottsäkra fönster »
5. Land-minsröjare »
6. Rinnande vatten.
7. Satellit-telefoner från Thuraya »
(mobiltjänsterna har försämrats nåt fruktansvärt).
8. Bärbara diesel-generatorer »
(till hela familjens nytta och glädje!)
9. Ficklampor från Coleman, med laddningsbara batterier »
(du går aldrig vilse med en smart ficklampa).
10. Doft-ljus
(visar att du bryr dig – men också att du är praktiskt lagd).


När tomten överlämnar julklapparna, se då till att han bär skottsäker väst och skyddshjälm. Han ska också artigt ringa på dörrklockan eller knacka, eftersom han vid en mer subtil entré kan få en AK-47:a mellan ögonen. Den allmänna bränslebristen gör släde och renar rätt praktiskt – men renen Rudolf bör han lämna hemma, den röda mulen kan framkalla rädsla för hemmagjorda bomber (vi har alla blivit lite mer skrajsna på sistone).


Förresten, tillsvidare skicka epost till riverbend_baghdad@yahoo.com, jag har haft några mindre problem med den andra adressen.


- posted by river @ 3:57 PM

Översättning: Jan Viklund


ÄLDRE ARTIKLAR...»