because there can
be no peace
without justice

SÖK ARTIKLAR


THE MAN
Biography (1869-1948)
The Salt March
                     THE CONCEPT
                     Ahimsa
                     Satyagraha
                     Sarvodaya
                     Swaraj
                     Swadeshi
GANDHIAN SITES

Home » Features


ATT STORMA EN MOSKÉ I BAGDAD
14 december 2004, 11:03  |   ARTIKLAR  IRAQ

De förde de drygt 80 kvinnorna från deras bönerum till stora samlingssalen där männen gripits. De avlossade flera skottsalvor i yttre hallen, som dödade fyra personer och sårade nio. I samlingssalen kastade några skor mot soldaterna för att ha skändat moskén med vapen och våld.Abu Hanifa-moskén i stadsdelen Adhamiya i Bagdad är den största sunni-moskén i Irak. Abu Hanifa var en muslimsk reformist som förnyade islam och ligger begravd i där. Föreståndaren shejk Moayad satt sju år i fängelse under Saddam Hussein och hoppades på förändringar i och med USA:s närvaro. De amerikanska trupperna har återkommande attackerat stadsdelen sedan invasionen för tjugo månader sedan.


Två amerikanska militärbaser i närliggande områden har attackerats av irakiska motståndsgrupper, men inga stridande parter har tillåtits i moskén – en plats för bön, inte våld. Ta av dig skorna när du går in, var lugn och stilla, vårda och håll rent i Guds hus.


40 irakier fängslades, bland dem vaktmästarna. Trupperna släppte därefter kvinnorna från det provisoriska förvaringsrummet och förde sedan 100 barn ut på torget, ställde upp männen på rad och förhörde dem om deras namn, ålder och adress. De fördes sedan till den närliggande militärbasen där de bakbands och grillades i fyra timmar, bland annat med brinnande cigaretter mot huden och krav på att “tala sanning”. Vid stormningen tog soldaterna även 50 miljoner dinarer (35.000 dollar) samt datorer från moskéns skola.


I nyheterna repporterades att offensiven avsett gripa rebeller som flytt från Falluja. Andra tror det handlar om att kväva ett växande motstånd över hela Irak. Några misstänker det var en hämnd för den granatattack som tidigare dödat nio amerikanska soldater vid militärbasen.


Shiamuslimernas ayatollah Sistani fördömde attacken och premiärminister Allawi begärde en utredning. En av dem som var med när det hände säger: “Sådana här våldsamma attacker tvingar människor att kämpa – inte politiskt, men med vapen i hand.”

Översättning: Jan Viklund


ÄLDRE ARTIKLAR...»