because there can
be no peace
without justice

SÖK ARTIKLAR


THE MAN
Biography (1869-1948)
The Salt March
                     THE CONCEPT
                     Ahimsa
                     Satyagraha
                     Sarvodaya
                     Swaraj
                     Swadeshi
GANDHIAN SITES

Home » Features


IRAK - MÖJLIGHETERNAS KÖTTKVARN
15 oktober 2004, 10:20  |   ARTIKLAR  IRAQ

Den andra terroristen – anhängare av jordanien-födde geniet Al-Zarqawi – är en ung, fyraårig flicka. Hon ligger på ett vitt lakan, krönt av en pöl blod under sitt huvud, som verkar underligt litet jämfört med resten av hennes kropp. Kameran går närmare och orsaken uppenbaras: bakre delen av huvudet saknas, förlorat bland spillrorna av hennes hem förstört under ännu en amerikansk precisionsbombning av terrorister.


Kameran studsar snabbt tillbaka.


Intill henne – en annan terrorist, en pojke i femårsåldern fångad i sista desperata ögonblicket.


“De tillhörde alla samma familj”, säger mannen som går runt bland kropparna. Han täcker barnens ansikten och går fram till ett bord där två kvinnor ligger. Kameran vilar tillräckligt länge på deras ansikten för tittaren ska kunna märka att de är kvinnor, drar sig sedan respektfullt tillbaka som seden påbjuder.


Till och med i döden står värdigheten högst i denna traditionella stad.


Videon med dessa sekvenser sändes i hela arabvärlden och stora delar av Europa. Den visades aldrig i USA.


Två dagar tidigare kunde scenen ha upprepats, om inte turen och försynen funnits.


Ännu en precisionsbomb hade jämnat ett hem vid marken i centrala Falludja.


Grannar och sjukvårdare rusade dit för att gräva sig igenom resterna och lyckades få fram en tvåmånaders baby. Med ropen på Allah Akbar i bakgrunden drogs barnet fram och omfamnades av en man i sextioårsåldern. Pojken var i chocktillstånd, blod sipprade från pannan. Så började han skrika.


Kameraklipp till ett antal män som febrilt gräver med sina bara händer på den plats där man tror en kvinna begravts levande under cementen. Efter en stund – kameran letar sig runt för en bättre vinkel – får männen fram en blodfläckad kvinna som i tårar börjar rabbla osammanhängande. Senare framkommer att kvinnan är tvååringens mor.


Ännu en scen från Falludjas allmänna sjukhus: en tiomånaders baby gråter och skriker medan läkare lägger salva på hans brännskadade händer och delar av hans bröstkorg. Al-Jaziras reporter säger: “Ett nytt liv skänktes åt detta barn, medan sex medlemmar av hans familj dödades i dagens flyganfall mot Falludja.”


Ovan nämnda barn är terrorister. Det vill säga, om man tror kommentarerna från USA:s militärer i Irak.


I ett flyganfall, med stöd av artilleri-beskjutning, förklarade talesman major T.V. Johnson: “100 rebeller dödades.” Det sitter bra för den amerikanska tv-publiken som bevittnar Johnsons kommentarer, men aldrig får se vilka bomberna verkligen regnar ner över.


Sjukhusen i Falludja talar om fyra kvinnor och barn som dog i just denna attack.


Men kvinnorna och barnen i Irak är terrorister.


Och lördagsmorgonen den 2 oktober upprepades scenerna – men med betydligt dödligare konsekvenser – när ett amerikanskt krigsplan bombade Falludja. Fem människor dödades, däribland en kvinna och två barn. Elva skadades allvarligt, de flesta barn.


Al-Jazira och övriga arabiska stationer visade filmsekvenser från blodbadet. Ett barn nertäckt av damm dras fram, huvudet förvridet, nacken bruten. Död. En flicka grävs fram, skjortan hos mannen som bär henne färgas snabbt röd av blod från det gapande hålet på högra sidan av hennes huvud. Vi får inte veta om hon är död eller skadad.


Ingen av dessa scener sändes på amerikanska stationer. BBC och likaså CNN International visade valda delar. Själv har jag – inte överraskande – mottagit mängder med epost som säger att sekvenserna är fejkade, att läkarna ljuger, osv.


Militära talesmän förklarar att de bombade husen (benämnda “tillflyktsorter” för Al-Zarqawis treåriga supportrar) exploderade en andra gång efter attackerna, vilket skulle bevisa att det troligen fanns vapendepåer gömda. Kanske någon i den USA-valda irakiska interim-regeringen kunde upplysa om, att nästan alla hem i Irak har flera gasbehållare, som används till allt från ugnar till uppvärmning under vintern. Och framkallar en andra explosion.


Inte att undra på, att man vill få bort arabiska medier från Irak.


Internationella samfundet måste ta ansvaret att fråga sig hur irakierna uppfattar detta grandiosa befrielsekrig. När världen upprörs över avrättningen av entreprenörer med uppdrag att bygga militärbaser i Irak, men vänder andra kinden till när dussintals döda irakiska barn noteras till statistiken… vad ska irakier tänka?


När utländska transportörer av material till militärstyrkorna kidnappas står världen förskräckt, men när tusentals irakier fortfarande saknas i vågen av kidnappningar eller sitter inspärrade i läger som Abu Ghraib hör vi knappt ett gny.


Detta är utveckling. Detta är det svåra uppdraget att bygga en demokrati. Detta är hur man befriar ett förtryckt folk från tyranni. De ständigt stigande antalet dödsoffer skiljer inte mellan shiiter eller sunni… det är en möjligheternas stora köttkvarn.

Firas Al-Atraqchi är kanadensisk journalist med irakiskt ursprung, M.A. i journalistik och masskommunikation och 11 års erfarenhet av Mellanöstern-bevakning, samt av oljemarknaden och telekom-industrin.
firascape@hotmail.com

Artikeln publicerad i Islam Online, 3 okt. 2004

Översättning: Jan Viklund

ÄLDRE ARTIKLAR...»