because there can
be no peace
without justice

SÖK ARTIKLAR


THE MAN
Biography (1869-1948)
The Salt March
                     THE CONCEPT
                     Ahimsa
                     Satyagraha
                     Sarvodaya
                     Swaraj
                     Swadeshi
GANDHIAN SITES

Home » Features


TORTYR-SKANDALER I IRAK... INSTÄLLT PRESIDENT-VAL I USA?
16 augusti 2004, 15:44  |   ARTIKLAR  USA

Dr. Rice sade att regeringen “fått tillgång till samtal” som handlat om “att försöka göra något under tiden strax innan valet”, och tillade att informationen om hoten kom från “flera olika aktiva källor.”



Jag kan inte låta bli att undra om dessa källor är aningen bättre än de som citerades av John Ashcroft den 26 maj, när han lanserade valkampanjen, med hänvisning till att “trovärdiga säkerhetsuppgifter talade om al-Qaidas planer att attackera USA innan valet i november.”



Den “talesman från al-Qaida” som Ashcroft refererade till, tvingades senare FBI erkänna var “Abu Hafs al-Masris Brigader.” Hur hotfullt det namnet än kan låta, består denna “grupp” bara av en enda person med en fax, som notoriskt tar på sig ansvar för all sortens död och förstörelse.



Är de senaste varningarna och höjda beredskap befogade, eller uttänkta? Är det fråga om ännu ett fall av “säkerhetsuppgifter”, framtrollade för att tjäna Bushadministrationens politiska syften? Listan under de tre senaste åren väcker misstankar.



SKÄLEN TILL ORO


Alltmedan Irak gradvis förflyttas från förstasidorna har utvecklingen i landet raskt gått från förödelse till fullständigt kaos i dagarna. Samtidigt som USA:s ekonomi sviktar medan valet närmar sig.



Det som kanske mest oroar administrationen är de nya foton, filmer och rapporter om tortyr i USA-styrda fängelser som kommer att dyka upp de närmaste veckorna. Denna nya sändning innehåller detaljer om våldtäkter och andra övergrepp mot irakiska kvinnor och hundratalet barn – några så unga som 10 år – i fängelser liknande det beryktade Abu Ghraib. Sergeant Samuel Provance har bland annat avslöjat hur förhörsledare dränkt ner en 16-årig pojke och sedan tryckt ner honom i lera för att bryta ner hans pappa under förhören.



Ett hundratal advokater i USA, däribland sju tidigare ordförande för amerikanska advokatsamfundet, har i ett uttalande fördömt tortyren som olaglig, och krävt en offentlig utredning om övergreppen i Abu Ghraib.



Och medan Bushadministrationen har försökt distansera sig och hävda att presidenten inte givit sitt tillstånd skröt nykonservative William Kristol i ABC This Week den 8 augusti att administrationens förhörsteknik varit så framgångsrik, “eftersom den är tuffare än vad John Kerry skulle vilja tillåta.”



Med varje nytt avslöjande av tortyr knäcks Vita Husets förklaring om “några få rötägg inom armèn” alltmer. Höjda röster kommer att kräva ansvar av landets högste befälhavare.



SAMBAND


Vad har nu detta med Condoleezza Rice och hennes tal om “möjliga hot inför valet”? Finns där ett samband? Jag tror tyvärr det.


När John Ashcroft öppnade kampanjen med spöket om en “terroristattack före valet”, framstod det för mig som om administrationen kanske vill börja förbereda det amerikanska folket på att acceptera en senareläggning eller inställning av valet i november som ett realistiskt alternativ.



Varningen från Tom Ridge i början av juli om att bin Ladin “planerar att störa novembervalet” bidrog ytterligare, likaså:


  • Det faktum att Ridge tillfrågat justitiedepartementet om vilka lagliga åtgärder som krävs, för att tillåta en uppskjutning av valet,

  • Den begäran från valkommissionens ordförande till Ridge om “riktlinjer” för en sådan ändring,

  • Den sakliga tonen hos en av omröstningarna på CNN:s website nyligen: “Bör USA skjuta upp valet i händelse av en terroristattack?” Omröstningen verkar ha framkallat mer gäspningar än vredesutbrott.

  • Den resolution som amerikanska representanthuset utfärdade den 22 juli, med ett utslag på 419 röster mot 2, som nekar varje byrå eller enskild person tillåtelse att inställa ett riksomfattande val. En resolution som visar att flera i kongressen tar dessa antydningar på allvar.



KEJSARENS NYA UPPSÄTTNING AV KLÄDER


Det är lätt att förstå om presidenten sover oroligt efter alla tortyrskandaler. Han kan känna sig grundligt exponerad i den magiska kostym som Ashcroft och hans medarbetare sålt åt honom. Han önskar kanske att han ägnat mer uppmärksamhet åt utrikesminister Colin Powells varningar om att spela ett för högt spel med GenËvekonventionerna om krigsfångar.



Han finner ringa tröst i Vita Husets rådgivare Alberto Gonzales försäkringar om att lagen tillhandahåller “ett stabilt försvar”, i händelse av att en oberoende kommission i framtiden skulle åtala honom enligt 1996 års amerikanska lag om krigsförbrytelser.



Det skulle kunna betyda att om det inte ser bättre ut i oktober än i dag finns det ytterligt starka personliga skäl för presidenten, Rumsfeld och vicepresident Cheney att sätta in bromsarna för att garantera fyra nya år. Vad som står helt klart är, att en uppskjutning av valet faktiskt diskuteras – en kurs som blir mer trolig, ju mer giltig den blir som ett tänkbart alternativ.



HUR REAGERAR AMERIKANERNA?


I fredags lyssnade jag på en reporter som frågade en turist i Washington, D.C. om han kände sig besvärad av alla vägspärrar och trafikomläggningar på grund av den höjda beredskapen. Turisten medgav att det var svårare att ta sig fram på gatorna än tidigare, men hans sammanfattning var ändå tydlig: “Säkerheten först! Jag vill inte se ett nytt 11 september. Vad det än må kosta!” Några timmar senare slogs jag av hur president Bush på samma tv-kanal talade från ett kampanjmöte i Michigan: “Jag försvarar obevekligt Amerika. Vad det än må kosta.”



Hur förhärskande denna uppfattning har blivit insåg jag till fullo, när republikanernas Dennis Kucinich (Ohio) ställde frågor till 11 september-kommissionens Bob Kerrey (f.d. demokratisk senator, Nebraska) om kommissionens allmänna rekommendationer att centralisera såväl inrikes- som utrikesmässig säkerhetstjänst under en ny nationell säkerhetsledning i Vita Huset. Kerrey blev alltmer ilsken när Kucinich insisterade att få ett svar på frågan: “Hur skyddar ni medborgarnas rättigheter på bästa sätt, mitt i en sådan koncentration av information och makt?”



Kerrey protesterade att terrorister minsann inte tar någon hänsyn till medborgarnas rättigheter. Han fortsatte med att individens rättigheter faktiskt måste “sättas på sparlåga”, medan högsta prioritet ges åt att bekämpa terrorismen – vad det än må kosta.



Talar inte detta sitt tydliga språk? Skulle Kerrey rekommendera amerikanska folket att bete sig som “goda tyskar” under 30-talet – och samtycka till drakoniska åtgärder som inställda presidentval?



Det här är inga småfrågor. Det är hög tid att tänka igenom dem.

Ray McGovern, CIA-analytiker

under presidenterna från

John F. Kennedy till George Bush sr.


Artikeln publicerad i The Miami Herald, 13 aug. 2004.



Översättning: Jan Viklund






ÄLDRE ARTIKLAR...»