because there can
be no peace
without justice

SÖK ARTIKLAR


THE MAN
Biography (1869-1948)
The Salt March
                     THE CONCEPT
                     Ahimsa
                     Satyagraha
                     Sarvodaya
                     Swaraj
                     Swadeshi
GANDHIAN SITES

Home » News


THE DAY AFTER TOMORROW - Katastrof-film om Globala Uppvärmningen
10 maj 2004, 11:32  |   NYHETER  

I “THE DAY AFTER TOMORROW“, en 125-miljoner dollars katastrof-film som har premiär den 27 maj, utlöser den globala uppvärmningen en världsomfattande istid.


Inför utsikterna att biobesökarna oroas tillräckligt för att ställa Bushadministrationen till svars för sin bristfälliga miljöpolitik, gick NASA ut med varningen:


“Ingen anställd får kommentera eller ställa upp på intervjuer angående något som har med denna film att göra”, löd meddelandet. “Nyhetsmedier som vill diskutera science fiction kontra vetenskapliga fakta om klimatförändringar får söka kommentarer från organisationer eller enskilda på annat håll, som inte är anslutna till NASA.”


Miljörörelserna bör vara desto mer aktiva inför premiären.
Den officiella websajten för filmen är:
TheDayAfterTomorrow.COM
I dagarna har Greenpeace Int. skapat sin egen kopia av sajten:
TheDayAfterTomorrow.ORG
Bägge är väl värda att besöka och jämföra.


“Om miljövännerna distanserar sig från filmen, kastar de bort en värdefull gåva”, säger dr. Daniel B. Botkin, professor i ekologi vid California University, Santa Barbara. “Detta är ett gyllene tillfälle för information och kampanjer. Vi ska se filmen som den Hollywood-produktion det är, samtidigt som vi framhåller hur den globala uppvärmningen är allvarlig, levande verklighet.”


Filmen är en skapelse av regissören till kassasuccËn Independence Day, där jorden attackerades av rymdvarelser. Men vad som vållar NASA och Vita Huset skrämsel-hicka är när The Day after Tomorrow – i likhet med den fyra månader fördröjda utgivningen av en Pentagon-rapport om miljöhoten de kommande 20 åren – framhåller att det finns ett hot som är större än såväl marsmänniskor som terrorister.


Nämligen det resursslukande, galopperande överflödssamhället.

Jan Viklund

Relaterade länkar:
QUIET NOW, IT’S A MOVIE”
(N.Y. Times, April 28, 2004)


“>The Day after Tomorrow
har Sverigepremiär 27 maj
(SF Bio)


ÄLDRE ARTIKLAR...»