because there can
be no peace
without justice

SÖK ARTIKLAR


THE MAN
Biography (1869-1948)
The Salt March
                     THE CONCEPT
                     Ahimsa
                     Satyagraha
                     Sarvodaya
                     Swaraj
                     Swadeshi
GANDHIAN SITES

Home » Features


GRÄV DJUPARE OM ÖVERGREPPEN I IRAK!
7 maj 2004, 19:58  |   ARTIKLAR  

KVINNOR sitter ofta fängslade på grund av att man vill kunna gripa männen. Det har förekommit många rapporter om hur de hållits helt nakna. Om hur kvinnor fängslats för att ha varit prostituerade som utnyttjats av höga officerare inom den gamla regimen. En kvinna från en av de större människorättsorganisationerna som arbetade med frågorna om irakiska fångar, försvann i ett amerikanskt fängelse i två månader.


Det är känt att många kvinnor hållits fängslade, bland dem över ett dussin bank-anställda, för att tvinga dem betala mellanskillnaden av den verkliga valutan och den som utbetalades vid skiftet i januari. De beordrades att betala ut ny valuta för alla sedlar som lämnades in, även misstänkta falska, eftersom det inte fanns något sätt att bevisa om de var äkta. Men att ha suttit i fängelse är en djup skam för en kvinna, mest för att man då antar att hon blivit våldtagen. Så de flesta vill inte tala om vad som hänt, inte ens privat. Därför finns det väldigt lite information om kvinnliga fångar.


MASSGRAVAR

En fånge berättade för CPT om massgravar under fängelset. Han och hans medfångar grävde under sitt tält och hittade färska, döda kroppar i jorden. Det förekom demonstrationer om förhållandena i fängelset som brutalt slogs ner. En man berättade om hur soldater öppnat eld när fångarna började sjunga “Frihet”, och dödat fyra och skadat tre.


GRANDA FALL

rapporterade av CPT

och lokala människorättsorganisationer: • Rättsvidrig avrättning under en husräd, där det visade sig vara fel hus.
 • Våldsamma arresteringar av barn i skolan.
 • Tånaglar utdragna i fängelset.
 • Fångar lämnade med ögonbindlar ute på öppet fält med en stridsvagn körande emot dem, så de ska tro att de kommer att bli överkörda.
 • En minderårig som vittnar om hur hans skinkor dragits isär, varpå soldaterna sparkat honom i anus.


RUTINMÄSSIGA FALL

(vittnesmål från fångar och deras anhöriga) • Slag och sparkar mot fångar och mot invånare under husräder; soldater och vakter som trampar på ryggar och huvuden.
 • Gevär som riktas mot barns huvuden under husräder.
 • Inte få dricka vatten.
 • Ingen mat, eller extremt små mängder, ibland innehållande fläsk som inte muslimer kan äta.
 • Inga filtar, ingen skugga i hettan.
 • Stora mängder kemiska preparat tillsatta i vattnet, så det inte går att dricka.
 • Inga toaletter, varken i fängelset eller under långa fängelsetransporter.
 • Bakbundna händer under utsträckta perioder, även då det hindrat fångarna från att dricka vatten.
 • Händer bundna så hårt att armarna svällt upp.
 • Inga läkarundersökningar, eller en militärläkare som sparkat eller på annat sätt förgripit sig och vägrat undersöka fången.
 • Överfulla tält, där det inte finns plats att ligga ner.
 • Fångar tvingade att sitta på huk en hel dag eller i solen, med temperaturer på upp till 40 grader.
 • Minderåriga fångar.
 • Personer som under hela perioden hålls fängslade i bara underkläderna.
 • Pengar och värdesaker stulna av soldaterna under husräder.
  Identitetshandlingar och pass inte återlämnade till fången vid frigivningen.
 • Militärer från Kuwait som används som tolkar och fängelsevakter, uppträder särskilt aggressivt som hämnd för Iraks invasion av Kuwait 1990.

DESSUTOM erbjuds inga möjligheter för fångar att få rättslig hjälp eller representation. Från arresteringen kan det ta flera veckor att ens åtalas. Familjer och anhöriga har starkt begränsade besöksmöjligheter. De får vänta med fångens nummer vid fängelsegrindarna. De flesta får bara vända hem igen, för att återkomma veckor eller månader senare.


Det kan vara omöjligt för familjerna att hitta fången, eftersom alla namn “översätts” till engelska och lagras i en databas. Det finns inga program för översättning av arabiska till engelska, och en liten skillnad i stavningen av ett namn kan göra det omöjligt att spåra fången. Familjerna svävar i ovisshet om personen sitter i fängelse, eller ens är vid liv.


FALSK INFORMATION

Mängder med bevis talar för att militären ofta handlar på grundval av falsk information eller “illvilliga rykten”, som man inte bryr sig om att undersöka innan man utför arresteringarna eller husräderna. Anklagelserna handlar om allt från att ge fristad åt medlemmar av den gamla regimen, men som redan arresterats, till personer som torterats av baath-medlemmar, men nu arresteras anklagade för att vara baath-medlemmar.


Det faktum att så mycket av den här typen av “information” är falsk, bevisas av hur många som friges utan att några åtal väckts emot dem. Av 63 tidigare fångar som CPT intervjuade var det ingen som dömts för någonting. Men eftersom granskningsnämnden har så oregelbundna möten kan det ta månader innan frigivning – utan åtal – sker.


Massarresteringar är vanliga, där soldater griper varje man i ett givet område efter en händelse, som kan ha ägt rum med bara en eller två individer inblandade.


Arresteringarna betyder ofta att familjen förlorat sin enda försörjare och bilförare. Så barnen kan inte gå i skolan, och i några fall inneburit hemlöshet när familjen inte kunnat betala hyran. Några familjer har lyckats muta fängelsepersonal att få tillbaka sina anhöriga. Andra säger att de gärna skulle erbjuda pengar, bara de visste vem de kunde lita på. Depressioner är allmänt förekommande, och familjer berättar om allvarliga beteendeförändringar hos anhöriga som frigivits.


Jurister som företräder de amerikanska soldaterna hävdar nu att det råder stora systemproblem och att deras klienter inte kan ställas ansvariga då de inte fått tillräckliga tydliga riktlinjer.


Behöver du verkligen informeras om att du inte ska sparka, slå och sexuellt förgripa dig på en fånge? Men deras individuella skuld får inte användas för att skyla över skulden hos deras överordnade.


Befälen är ansvariga – till toppen av det militära, det politiska ledarskapet, ministrarna och utrikesministrarna. De kommer aldrig att ta det ansvaret på egen hand. Det är vårt ansvar att övertala dem till det.

Översättning: Jan Viklund

Relaterad länk:
 • Wildfire – Jo Wilding weblog


  ÄLDRE ARTIKLAR...»