because there can
be no peace
without justice

SÖK ARTIKLAR


THE MAN
Biography (1869-1948)
The Salt March
                     THE CONCEPT
                     Ahimsa
                     Satyagraha
                     Sarvodaya
                     Swaraj
                     Swadeshi
GANDHIAN SITES

Home » Features


SPELAR DET NÅGON ROLL?
4 februari 2004, 11:18  |   ARTIKLAR  

US OFFICIALS KNEW IN MAY
IRAQ POSSESSED NO WMD

(The Observer Feb. 1, 2004)Men uppenbarligen spelar inte heller det någon roll längre.

Spelar ärlighet inte längre någon roll?


DET SPELARGON ROLL för Ali, pojken som förlorade hela sin familj och bägge sina armar i flygattackerna. Det spelar någon roll för den irakiska flicka vars ansikte blev sönderbränt till oigenkännlighet. Det spelar någon roll för människor att vattnet inte går att dricka, att elektriciteten är utslagen större delen av dygnet, att 158 regeringsbyggnader samt alla arkiv förstörts, att hela kulturskatter och sociala system plundrats och rämnats i bitar.


Det spelar någon roll, när människor vi anser oss ha befriat, säger: “Irak är en fågel, för trött för att flyga, men som bestulits på en plats att landa.”


Det spelar någon roll för Förenta Nationerna, vars auktoritet begravts bland spillrorna och cementdammet i Bagdad.


Det spelar någon roll för USA:s rykte inför världens ögon. “Vi gör till och med våra vänner till våra fiender”, förklarade medborgarrättskämpen Martin Luther King redan på 60-talet.


Och det borde spela någon roll om världens mäktigaste regering är inkompetent, inte visste vad den gjorde, var oärlig eller bara vägrade avslöja hela sanningen.


Och hur är det ställt med vår egen roll – när vi står likgiltiga inför en historisk skandal som i gravitet överträffar Nixons Watergate och Clintons sex-affärer? New York Times lugnade sina amerikanska läsare med, att “i Europa fnyser man. Där verkar inte bråket om Iraks massförstörelsevapen längre spela någon större roll. Där verkar man vilja glömma och gå vidare.”


MUCH OF EUROPE IS DERISIVE
ABOUT REPORT ON IRAQI ARMS

(New York Times Jan. 31, 2004)


Om folket talar och kejsaren inte lyssnar är det något fel på kejsaren. Men om kejsaren handlar förhastat och folket är knäpptysta, är det något allvarligt fel på folket.


Skryter vi med att vara en demokrati, borde vi inse att vi också är vår egen regering.


Och i mina ögon, spelar det någon roll.


ÄLDRE ARTIKLAR...»