because there can
be no peace
without justice

SÖK ARTIKLAR


THE MAN
Biography (1869-1948)
The Salt March
                     THE CONCEPT
                     Ahimsa
                     Satyagraha
                     Sarvodaya
                     Swaraj
                     Swadeshi
GANDHIAN SITES

Home » Features


MARTIN LUTHER KING och IRAK
19 januari 2004, 08:22  |   ARTIKLAR  

“Vi tillhör de förmögna och trygga”, sa King vidare, “medan vi orsakar ett helvete för de fattiga.” Halliburton sätter ett överpris på 61 miljoner dollar för oljefrakt till Irak, förmögna amerikaner åtnjuter stora skattelättnader, medan de sociala programmen skärs ned.


Och hur kunde King för nästan fyra decennier sedan veta, hur vi i dag skulle trivialisera Frankrike, Tyskland och hela Förenta Nationerna med falska påståenden om massförstörelsevapen 2003? Så här sa han 1967:


“Amerikaner tvingar till och med sina vänner till att bli deras fiender. Det är märkligt hur amerikaner, som så noggrannt kalkylerar möjligheterna till militära segrar, inte inser att i den processen lider de själva ett djupt psykologiskt och politiskt nederlag.”


Då som nu, leddes Amerika in i krig av män utan betänkligheter att ljuga, om orsakerna till kriget. För resolutionen om Tonkinbukten 1964 – läs om “mass-förförelsevapnen” 2003. För Robert McNamara, utrikesminister som långt senare erkände att Vietnam varit ett fruktansvärt misstag – läs förre finansminister Paul O’Neill, som helt nyligen avslöjat hur Georg W. Bush behövde en ursäkt att invadera Irak långt innan 11 september.


King hade något att säga om sådana här falsarier. Han citerade James Russell Lowell:


“Once to every man and nation
Comes the moment to decide,
In the strife of truth and falsehood,
For the good or evil side.”“Det måste stå helt glasklart” sa King, “att ingen som har det minsta engagemang för integriteten och livet i Amerika av i dag, kan strunta i det nuvarande kriget. Om Amerikas själ blir helt förgiftad, måste större delen av obduktionsbevisen heta ‘Vietnam’.”


LIKASÅ, medan vi som amerikaner i dag fegt och fåraktigt accepterar nyheterna att vi lurades in i kriget, så skulle Martin Luther King säga: “Om Amerikas själ blir helt förgiftad, måste större delen av obduktionsbevisen heta ‘Irak’.”


Youngs är historielärare vid Eastern Washington University. Publicerat fem böcker, inklusive en ny utgåva av “American Realities”, med en essä om Colin Powell. Han är även vecko-krönikör på radio-stationen KEWU.


Översättning: Jan Viklund


ÄLDRE ARTIKLAR...»