because there can
be no peace
without justice

SÖK ARTIKLAR


THE MAN
Biography (1869-1948)
The Salt March
                     THE CONCEPT
                     Ahimsa
                     Satyagraha
                     Sarvodaya
                     Swaraj
                     Swadeshi
GANDHIAN SITES

Home » Features


EN ÄNKAS VÄDJAN OM ICKE-VÅLD
5 november 2001, 11:42  |   ARTIKLAR  USA

av Amber Amundson
änka efter Craig Scott Amundson,

U.S. Army Specialist


MIN MAKE, Craig Scott Amundson, i amerikanska militären miste sitt liv i tjänst vid Pentagon den 11 september medan världen såg på i skräck och misstro.


Att förlora min 28-årige man och far till två barn är en fruktansvärd och smärtsam upplevelse.


Hans död är också del av en oerhörd nationell förlust och det är trösterikt att veta hur många som delar min sorg.


Men genom att ha förlorat Craig som en del av denna historiska tragedi, förvärras smärtan ännu mer i oron över att hans död kommer att användas för att rättfärdiga ytterligare våld mot andra oskyldiga offer.

Jag har lyssnat på den hårda retoriken från många amerikaner, däribland flera av vårt lands ledare, som förespråkar en stor dos hämnd och straff. Till dessa ledare, vill jag göra det fullkomligt klart att min familj och jag inte betryggas av era vredesord. Om ni väljer att besvara denna ojämförliga brutalitet med bibehållet våld mot andra oskyldiga människor, må ni inte göra det i rättvisans namn för min make. Era ord och förestående hämndaktioner mångdubblar bara

vår familjs lidande, berövar oss värdigheten av att minnas honom på ett sätt han skulle vara stolt över, ett hån mot hans vision av ett Amerika som fredsstiftare.


Craig var stolt över att tjäna sitt land. Han var patriot och en världsmedborgare. Craig trodde på att genom att arbeta inom det militära systemet skulle han kunna hjälpa till att behålla fokus på fredsbevarande och strategisk planering – att förhindra våld och krig. De sista två åren körde Craig till sitt jobb vid Pentagon med dekalen “Visualize World Peace” (Vision VärldsFred) baktill på

bilen. Detta var inte tom retorik eller motsägelse för honom, utan en del av hans dröm. Hans roll i armèn skulle vara att kämpa för fredens sak i världen.


Jag vill uppmana våra nationella ledare att finna modet att besvara denna ofattbara tragedi genom att bryta våldsspiralen. Jag uppmanar dem att använda vår nations kunskap, tillgångar och resurser till att leda en världsomfattande dialog om frihet från terror och hat.


Jag vet inte hur vi börjar skapa en bättre värld, men jag vet att det måste göras – och att det är våra ledares ansvar att bana vägen. Jag vädjar till dem att anta utmaningen och möta vår nations och min personliga tragedi på ett sätt som ger oss hopp om en mer fredlig global gemenskap.


översättning:

Jan Viklund, oktober 2001


ÄLDRE ARTIKLAR...»