because there can
be no peace
without justice

SÖK ARTIKLAR


THE MAN
Biography (1869-1948)
The Salt March
                     THE CONCEPT
                     Ahimsa
                     Satyagraha
                     Sarvodaya
                     Swaraj
                     Swadeshi
GANDHIAN SITES

Home » Features


Dagbok från Bagdad: LIVET FRAMHÄRDAR
4 november 2003, 10:53  |   ARTIKLAR  

I GÅR VAR vi inbjudna till en fest av en irakisk frivillig-organisation, Barndomens Röster (Childhood Voices). När vi hittat fram till huset eskorterades Ed [Kinane, 59, antropolog, Syracuse, USA] och jag uppför trapporna som kungligheter på första parkett. Rummet var fullt av barn och gäster. Allas ögon följde oss. Musik dånade ur två högtalare och konferencien var både trollkarl, sångare och standupkomiker. Några av de yngsta barnen brast ut i sång och radades sen upp framför mig och Ed för att få varsin puss. Hjälp! Jag kände mig som Paul Bremer. En efter en närmade sig ungarna, med ögon stora som tefat. Jag är bara tacksam att ingen av dom började gråta.


Som extra bonus avslutades ceremonin med två personer utklädda till Mimmi och Musse Pigg som utförde en dans med konferencien. Nu började jag slappna av lite, försökte ge efter inför situationen. Jag tog mig tid att studera och njuta av barnens underbara ansikten och karaktärer. De hade ju så roligt. Och det hade vi andra med. Det var verkligen en fest; musiken skrällde, folk skrattade och roade sig. Alla hade en trevlig stund. När vi sent omsider tackade för oss och gav oss ut i förorten att hitta en taxi, hördes gevärsknallarna på avstånd, och så försvann elen. Men vi kom ändå hem helskinnade.


De glada ansiktena bär jag inombords idag. Vi upptäckte, precis som Gandhi, att livet framhärdar trots allt mitt i förödelsen, och tror på att det måste finnas en högre lag än destruktivitetens.

Cathy Breen
Ålder: 54
Från: New York, USA
Hälsovårdare och människorätts-arbetare.
Cathy har bl.a. bott i Panama, Puerto Rico och Tyskland. Hon studerade geatrisk sjukvård i Hamburg, och tillbringade 10 år i Bolivia som hälsovårdare, där hon också var med om att starta Andean Information Network, men inriktning på att dokumentera de negativa konsekvenserna av USA:s “krig mot droger” i Bolivia, samt övergreppen som följde. Arbetet förde henne i kontakt med senatorernas kontor i USA.


I Iraq Peace Team blev Cathy kvar i Irak under invasionen och de första 10 dagarna av ockupationen. Nu när hon återvänt, står hon i direkt förbindelse och rapporterar hem till Maryland Catholic Worker i New York.


Översättning: Jan Viklund


ÄLDRE ARTIKLAR...»