because there can
be no peace
without justice

SÖK ARTIKLAR


THE MAN
Biography (1869-1948)
The Salt March
                     THE CONCEPT
                     Ahimsa
                     Satyagraha
                     Sarvodaya
                     Swaraj
                     Swadeshi
GANDHIAN SITES

Home » News


USA:s STUDENTER FRUKTAR ETT NYTT VIETNAMKRIG
24 september 2001, 10:41  |   NYHETER  USA

av Bettina Boxall

MINA TANKAR förra veckan var: Vilket arbete ska jag få? Hur ska min framtid se ut?”, säger Nicholas Newell, 21, på Los Angeles College. “Nu kan jag bara tänka: Ska jag hamna mitt i ett kulregn i ett annat land?”

Händelserna den 11 september har satt djupa spår av oro hos alla studenter i USA. Rädslan sprider sig att regeringen Bush återinstiftar värnplikten, även om man sagt att inga sådana planer är nära förestående.

Studenterna fruktar ett nytt Vietnamkrig – en konflikt de flesta bara känner till genom sina föräldrar, eller från historielektionerna. I ett land som på nytt rustar sig till krig föder denna rädsla en ny generations fredsdemonstrationer på universitet över hela USA.


Bara några dagar in på höstterminen samordnades en rad manifestationer, ljusvakor och petitioner vid drygt 150 av landets universitet.


Kontrasterna mötte varandra på Sproul Plaza, Los Angeles, när tvåtusen studenter demonstrerade på torsdagen. “Ett öga för ett öga gör hela världen blind” – plakaten tävlade mot amerikanska flaggor och vimplar.


Och ropen ekade: “One, two, three, four – we don’t want another war! Five, six, seven, eight – stop the violence, stop the hate!


Vid Occidental College, Eagle Rock, anmälde sig 94 studenter som medlemmar i lokala Students United for Peace under dagen. Ordförande Robert Wallace fick inte en ledig stund. Men, sa han, så länge det finns folk som jobbar för krig 24 timmar om dygnet får inte vi vara sämre.


Redan dagen efter attackerna satte den militära värvningsapparaten igång på universiteten. Rekryteringsfolket är fortfarande kvar.


“Jag har studenter som kommer in på lärarrummet och säger: Jag är redo, sir. Jag är beredd för krig,” berättar professor Roberto Lovato vid central-amerikanska fakulteten. “Men jag frågar dem: Kan du hitta Pakistan på en karta? Vad vet du om USA:s utrikespolitik? Har du upplevt ett krig?”


Lovato anordnade tillsammans med flera andra lärare en debatt, med fokus på Afghanistan, Mellanöstern, mänskliga rättigheter och hur medierna påverkar våra känslor i kris-situationer.


CNN är som en 24-timmar lång film med Bruce Willis”, säger han. “I medierna, i kyrkorna, på gatan och i skolorna… jag har aldrig sett en sådan skriande respektlöshet för objektiviteten.”


Och vid lunchbordet på Oxnard College gör Josh Zimmerle upp planer tillsammans med sina vänner. “Jag kommer att låtsas att jag är bög”, säger Zimmerle. “Jag är rädd. Och jag är emot krig.”

förkortad version av artikel

ursprungligen publicerad i Los Angeles Times, 21 sept. 2001

översättning: Jan Viklund


ÄLDRE ARTIKLAR...»