because there can
be no peace
without justice

SÖK ARTIKLAR


THE MAN
Biography (1869-1948)
The Salt March
                     THE CONCEPT
                     Ahimsa
                     Satyagraha
                     Sarvodaya
                     Swaraj
                     Swadeshi
GANDHIAN SITES

Home » News


HiroshimaDagen i USA - PROTESTER MOT BUSH'S KÄRNVAPEN
6 augusti 2003, 15:33  |   NYHETER  

“Detta är den mest farliga regering USA har haft i historien”, säger Max Obuszewski, samordnare för American Friends Service Committee (am. kväkarrörelsen), Baltimore. “Ärligt talat, jag är förskräckt.”


“Bush-administrationen går i täten för en ny kärnvapenupprustning och utövar en katastrofal utrikespolitik. Antalet kärnvapen i Irak är lika med noll. För USA:s del är siffran 33.000 och stadigt stigande.”


Leslie Cagan, samordnare för koalitionen United for Peace and Justice, framhåller: “I år är det viktigare än någonsin att göra sambanden tydliga mellan Hiroshima 1945 och dagens verklighet, där USA har ockuperat ett land utan att kunna framlägga vettiga bevis för att gå i krig.”


Vita Huset har också upplöst en expertpanel hos energidepartementet som skulle erbjuda oberoende överblick av USA:s kärnvapenarsenal, rapporterade brittiska The Guardian i torsdags.


Detta strax innan försvarsdepartementet genomför ett topphemligt möte vid U.S. Strategic Command Center (STRATCOM) för att diskutera de s.k. “bunker-buster”-bomberna – dagen efter Hiroshimadagen.


Tisdagen 5 augusti protesterade hundratals utanför centret i Omaha, Nebraska, däribland fyra hibakusha, överlevande från Hiroshima och Nagasaki, samt Demokraternas presidentkandidat Dennis Kucinich.


Inför HiroshimaDagen i New York anländer the Peace Boat från Japan, ett internationellt ungdomsprojekt för fred och nedrustning på resa runtom i världen.


Samtidigt pågår den årliga World Conference Against A & H Bombs i Hiroshima, 3-9 augusti. Den avslutas med ett officiellt uttalande som fördömer ockupationen av Irak och användandet av kärnvapen av någon stat i världen.


Översättning: Jan Viklund

Relaterade länkar:
American Friends Service Committee

United for Peace and Justice

US Scraps Nuclear Weapons Watchdog
(The Guardian, July 31, 2003)


U.S. Marks Hiroshima Anniversary By Holding Top Secret Summit To Discuss Expanding Nation’s Nuclear Arsenal
(Democracy Now, August 5, 2003)


Peace Boat
2003 World Conference Against A & H Bombs


ÄLDRE ARTIKLAR...»