because there can
be no peace
without justice

SÖK ARTIKLAR


THE MAN
Biography (1869-1948)
The Salt March
                     THE CONCEPT
                     Ahimsa
                     Satyagraha
                     Sarvodaya
                     Swaraj
                     Swadeshi
GANDHIAN SITES

Home » Features


Hiroshimadagen 6 augusti: ÅRSDAGEN AV VÄRLDENS FÖRSTA MASSFÖRSTÖRELSEVAPEN
25 juli 2003, 09:35  |   ARTIKLAR  

Jag vill nog ha ett snabbt svar, tack. Tiden går. De militära kostnaderna tickar på med en hastighet av 11.000 dollar i sekunden och snart har vi den 6 augusti, årsdagen av världens första massförstörelsevapen. Över Hiroshima 1945.


Dominikanersystrarna Ardeth Platte, Carol Gilbert och Jackie Hudson tvekade däremot inte. Klädda i vita overaller försedda med texten “Medborgarnas Vapeninspektörer” steg de in i Silo N-8 i Colorado den 6 oktober 2002, årsdagen av bombningarna av Afghanistan.


Silon innehåller en av de 49 kärnvapenmissilerna i Colorado som nyligen bestyckats med W-87 kärnvapenstridsspetsar, var och en med en sprängkraft på 300 kiloton (ca 25 gånger Hiroshimabombens).


Den 25 juli avkunnas domen mot nunnorna. De riskerar upp till 30 års fängelse, för brottet att göra omvärlden mer uppmärksam på de massförstörelsevapen som upptar mer än 3.000 kvadratkilometer av Colorados jordbruksland.


En krönikör i Denver Post skriver att 30 år för denna överträdelse är som att spärra in Moder Teresa, och gör rättsväsendet till åtlöje.


Nå, har du gissat svaret ännu? Gå annars in på www.arpa.milThe Defense Advanced Research Projects Agency (DARPA), och klicka eller sök dig fram till årtusendets militärprojekt, med kodnamnet FALCON – Force Application and Launch from the Continental US.


Och fråga dig sedan – på Hiroshimadagen, medan du exempelvis deltar i några av de ceremonier som äger rum i Sverige och i hela världen – var de största hoten mot människans existens egentligen finns någonstans.


Första gången Hiroshima, andra gången Nagasaki, sjöng Ryoko Yamaguchi från Kyoto för mig vid en av mina fredsvandringar i anslutning till den 6 augusti i slutet av 90-talet.


Men inte tredje gången gillt, löd de sista raderna.


Relaterade länkar:
The Defense Advanced Research Projects Agency (DARPA)

Nunnor Riskerar 30 Års Fängelse
i Kampen mot Massförstörelsevapen

(Elizabeth McAlister, Susan Crane, Baltmore Sun, July 6, 2003)


Locking Up Nuns Makes Sense To None
(Jim Spencer Denver Post, July 17, 2003)


Peace-loving Nuns Have Become Cause CèlËbre
(Rocky Mountain News, July 24, 2003)


FredsVandring till Minne av Hiroshima 1995-1999


ÄLDRE ARTIKLAR...»