because there can
be no peace
without justice

SÖK ARTIKLAR


THE MAN
Biography (1869-1948)
The Salt March
                     THE CONCEPT
                     Ahimsa
                     Satyagraha
                     Sarvodaya
                     Swaraj
                     Swadeshi
GANDHIAN SITES

Home » News


Fredsaktion i Irak: LÄRAR-LÖN I BAGDAD: 20 DOLLAR (CPT)
30 maj 2003, 09:59  |   NYHETER  

Aktionen uppmärksammades av press och förbipasserande. En irakisk lärare från Najaf stannade för att uttrycka sin kritik av hur ingen hjälp nått fram till deras område.


Den 14, 15 och 20 maj besökte medlemmar i CPT fyra skolor i Bagdad där lärarna undervisar över 2.600 elever utan någon lön. I dag har åtminstone en del fått löfte om ett engångsbelopp på 20 dollar. Under den nuvarande ekonomin, motsvarar det ungefär:


 • 2 kg mjölkpulver
 • 2 kg kött
 • 2 kg apelsiner
 • 6 liter vatten och
 • 30 ägg


  I samtliga skolor som CPT besökte får personalens familjer ingen hjälp med transporter, mediciner, etc. En lärare städade själv upp på sin skola och fick hjälp av irakiska ingenjörer som tog rätt på ammunition utspridd över området. Läraren gick personligen runt med inbjudan till sina kolleger, eftersom telefonförbindelserna fortfarande inte fungerar i stora delar av Bagdad. Trots att plundrare tagit både datorer, mattor och högtalare, är klassrummen nu fyllda av elever.


  I en skola på Palestine Street återvände barnen efter att amerikanska förband rensat området från odetonerad ammunition, men en pojke hittade 30 fler sprängdelar några meter från skolan. Barnen fick skickas hem igen, tills soldaterna städat en gång till.


  CPT ställer följande frågor till den amerikanska ockupationsmakten:


  1. I en situation när matpriserna tredubblats den senaste månaden och lärare samtidigt saknar inkomst, hur länge dröjer det innan den utlovade irakiska interim-regeringen kan utbetala skäliga löner?


  2. Eleverna studerar i 30 till 40 graders värme. Skolorna är anslutna till el-systemet, så varför saknas elektricitet till fläktar och luftkonditionering i klassrummen?


  3. Dagligen begås rån, misshandel och våldshandlingar i Bagdad. Skolorna har begärt skydd av eleverna, så inga fler flickor blir bortförda eller nya plundringar begås. Varför förmår inte de amerikanska trupperna erbjuda denna säkerhet, samtidigt som oljeministeriet har fullgod bevakning?

  Christian Peacemaker Teams (CPT) och Iraq Peace Team (IPT) är två internationella volontärprojekt på plats i Irak – före, under, och efter det USA-ledda kriget. Man bistår bl.a. Unicef och Röda Korsets hjälparbetare. CPT och IPT är ej anknytna till projektet med “mänskliga sköldar”.

  Översättning: Jan Viklund

  ÄLDRE ARTIKLAR...»