because there can
be no peace
without justice

SÖK ARTIKLAR


THE MAN
Biography (1869-1948)
The Salt March
                     THE CONCEPT
                     Ahimsa
                     Satyagraha
                     Sarvodaya
                     Swaraj
                     Swadeshi
GANDHIAN SITES

Home » News


Närvaron i Irak: MER ÄN MÄNSKLIGA SKÖLDAR
4 mars 2003, 11:54  |   NYHETER  

Mänskliga sköldar –

Den senaste ledet i den internationella närvaron av NGO:s & enskilda volontärer i Irak



FAKTA:

Den 25 januari startade en busskonvoj från London till Bagdad, på initiativ av Gulfkrigsveteranen Kenneth Nichols O’Keefe

Human Shields Action Iraq



Jämför även med liknande amerikanska projekt; “Become the Change“, av mer ekumenisk, ickevålds-karaktär.



INTE BARA DE MÄNSKLIGA SKÖLDARNA

Den internationella närvaron av NGO:s & enskilda volontärer i Irak har däremot funnits ända sedan 90-talet. Chicago-baserade Voices in the Wilderness (VitW) grundades 1996, har en systerorganisation i Storbritannien, och har två gånger nominerats till Nobels fredspris för sina sanktionsbrytande resor. Drygt 50 delegationer har under åren byggt broar mellan det irakiska och det amerikanska folket. Samtidigt som VitW i strid med de rigorösa sanktionsbestämmelserna i USA skänkt mediciner, livsmedel och leksaker till barnen, har organisationen dessutom i en mängd publicerade artiklar världen över dokumenterat sina erfarenheter från vardagens irakiska samhälle.

NOT: VitW har kontinuerligt förtalats för att “gå Saddams ärenden” från den amerikanska regeringens sida. För brottet att bryta mot sanktionerna riskerar nu VitW upp till 20.000 dollar i böter och fängelsestraff hemma i USA.



VOICES ÄR EJ MÄNSKLIGA SKÖLDAR

I samband med Human Shields-projektet av O’Keefe benämns nu VitW och andra organisationer i Irak också som “mänskliga sköldar” i medierna, något som VitW tar bestämt avstånd ifrån. VitW samarbetar bl.a. med lokala Unicef och Röda Korset/Halvmånen, många praktiserar även på Moder Teresas barnhem i Bagdad.



Inför det framväxande krigshotet startade VitW på hösten 2002 projektet “Iraq Peace Team“.
Kontinuerliga dagboksrapporter:
www.iraqpeaceteam.org/pages/diaries.html



Bland andra NGO:s i Irak måste även nämnas Italienska “Bro till Bagdad”, Un Ponte Per.

Un Ponte Per har FN-status och bl.a. grundat en hel barnklinik för diarrèsjukdomar i Bagdad. Diarrè är den mest vanliga dödsorsaken för barn i Irak, pga av det förorenade vattnet.



En lång rad kristna/ekumeniska organisationer, flest från Kanada och USA, bedriver också volontärverksamhet i Irak. Exempelvis Christian Peacemaker Teams.



NGO:s I ANDRA DIKTATURER?
Detta är bara en snabb och ofullkomlig översikt (även organisationer i Sverige har som bekant besökt Irak). Men i den rådande krigsstämningen får inte alla initiativ till seriös konflikthantering/hjälparbete bli stämplade som att “gå Saddams ärenden”. Framförallt är det angeläget att skilja på mångårig verksamhet mot sanktioner och bombningar, och det nu framväxande “mänskliga sköldar”-initiativet.


Ingrid Ternert, 50, Kvinnor för Fred & Koalition för fred i Mellanöstern, sade i en intervju i P1:s Freja (13 feb. 2003), på väg till flyget till Bagdad:
“Den frågan [om att bli utnyttjad av regimen] ställs inte till alla de hjälporganisationer runtom i världens olika diktaturer, där befolkningen lider. Men det kan ju bero på, att i det här speciella fallet är USA emot diktatorn.”


SE ÄVEN:

Amerikansk advokat och guvernörs-kandidat reser en månad i Irak – med Iraq Peace Team

TURNIPSEED TO SPEND MONTH IN IRAQ PROMOTING PEACE

(Greenville News March 1, 2003)


COLUMBIA — Tom Turnipseed, a Columbia attorney who served in the state Senate and ran for governor, plans to spend a month in Iraq to study conditions there and promote peace…

READ MORE »



Hur medierna stöder Saddam

FOX NEWS: “The Network America Trusts” (to pay ‘Saddam’)

By Jeremy Scahill (Iraq Journal, February 1, 2003)



It is particularly ironic that while Rupert Murdochís ìtroopsî from FOX News Network rally for the war, dismissing antiwar activists as dupes of the Iraqi regime, the “network America trusts” is paying “Saddam” (as they refer to Iraq) hand over fist tens of thousands of dollars every month…

READ MORE »







ÄLDRE ARTIKLAR...»