because there can
be no peace
without justice

SÖK ARTIKLAR


THE MAN
Biography (1869-1948)
The Salt March
                     THE CONCEPT
                     Ahimsa
                     Satyagraha
                     Sarvodaya
                     Swaraj
                     Swadeshi
GANDHIAN SITES

Home » Features


Irak-kriget: HÖR VI VÄCKARKLOCKAN?
26 januari 2003, 19:42  |   ARTIKLAR  

Missbildade foster, hudlösa utan ögon och munnar, är resultatet av utbränt uran – depleted uranium under Gulfkriget – hos förtvivlade familjer i Irak såväl som för de amerikanska Gulfkrigsveteranerna.


Ken Nichols O’Keefes fru smittades, och drabbades av missfall i tredje månaden av graviditeten. O’Keefe – som avsagt sig sitt amerikanska medborgarskap och nu är bosatt i Holland – är i dag initiativtagare till något mycket stort. Lördagen 25 januari startade en konvoj på 50 personer från London via Europa ner till Irak. Tre dubbeldäckade bussar, 25-70-åringar från USA, Storbritannien, Irland, Schweiz, Nederländerna, Nya Zeeland, Spanien och Danmark, som är beredda att riskera sina liv som frivilliga mänskliga sköldar mot ett krig, som skulle kunna innebära början till slutet för mänskligheten.


Fler konvojer är att vänta. O’Keefe har meddelat att han vid ankomsten till Bagdad kommer att inleda en hungerstrejk – till minst 10.000 människor har anslutit sig.


– Vi invaggas med hjälp av skenbar välfärd i någon slags tro på de trots allt “goda och förnuftiga” västerländska demokratierna, säger O’Keefe. Men om vi inte tar oss samman, ingriper i tusental i den här konflikten, kommer detta att bli en värld ingen av oss vill fortsätta leva i.

Läs mer om konvojen:
www.humanshields.org

ÄLDRE ARTIKLAR...»