because there can
be no peace
without justice

SÖK ARTIKLAR


THE MAN
Biography (1869-1948)
The Salt March
                     THE CONCEPT
                     Ahimsa
                     Satyagraha
                     Sarvodaya
                     Swaraj
                     Swadeshi
GANDHIAN SITES

Home » News


EX-SOLDAT TILLBAKA TILL IRAK SOM MÄNSKLIG SKÖLD
10 januari 2003, 01:00  |   NYHETER  

“Käre Ken,
Jag är mycket imponerad av projektet. Jag uttrycker mitt fulla och starka stöd för ert modiga agerande.”

Noam Chomsky, 5 januari 2003


18 JANUARI startar en resa från London via bl.a. Paris, Amsterdam och Rom – till Irak och Bagdad:
Truth, Peace & Justice (TPJ) Action Iraq – volontärer som mänskliga sköldar, under ledning av Ken Nichols O’Keefe.

O’Keefe är ex-soldat i amerikanska marinen, krigsveteran från det “första” Gulfkriget – och drabbad av skador från användandet av depleted uranium. Tre månader in på graviditeten fick hans fru missfall. “Jag kan inte med ord beskriva den fruktansvärda händelsen”, skriver O’Keefe. “Och jag kan bara ana mig till vad irakiska föräldrar fått gå igenom.”


1989, vid nitton års ålder, begick jag den mest idiotiska handlingen i mitt liv, berättar han. Jag anslöt mig till den amerikanska marinen – en handling jag bittert fått ångra.


IDAG är O’Keefe istället den ledande kraften i ett projekt som kommer att provocera, väcka debatt och omvärldens uppmärksamhet.


Ur mediebevakningen den närmaste tiden:
9 januari – CNN: “World Report” och “Q&A” (intervju i studion tillsammans med ärkebiskop Desmund Tutu)


4 dokumentärfilmsteam från bl.a. BBC och nyhetsbyrån Reuters följer med under resan ner till Bagdad.


Följande skrev Ken Nichols O’Keefe i
The Observer (29 dec. 2002):


VARJE DAG TALAR de stora, svarta rubrikerna om för oss att kriget är nära förestående. Så många människor runt hela världen upprörs och bävar inför utsikterna, men känner sig också mer och mer vanmäktiga.


Demonstrationerna avlöser varandra, men medierna slår allt högre på trumman för vad som måste vara ett av de mest koreograferade och längst planerade krigen i historien.


VADNDER OM…?


Men vi behöver inte känna oss vanmäktiga. Gandhi sa att “fred aldrig uppstår i vapendrabbningar, utan genom rättvisa, levd och tillämpad av obeväpnade nationer mot alla odds.” Vad händer om flera tusen västerlänningar migrerar till Irak, för att stå sida vid sida med det irakiska folket?


Vi riskerar att såras eller blir dödade – men det är precis samma risker som oskyldiga irakier utsätts för.


Jag vill hellre dö i kamp för att försvara rättvisa och fred, än leva i s.k. “välstånd”, delaktig i massmord och som maktlöst boskap blint bli föst till min undergång.


Vi motsätter oss försöken att vinkla detta till ett “stöd för Saddam Hussein”. Det handlar om att rädda livet på andra medlemmar i vår mänskliga familj. Det handlar om att bryta den egendomliga form av abstraktion som vi hänger oss åt i väst, att kunna betrakta ett krig med oräkneligt antal döda och lemlästade medmänniskor som “nödvändigt”!


(förkortad version ur The Observer)


VOLONTÄRER


Var och en som ansöker om att delta, måste redovisa sin bakgrund och personliga motivation. TPJ Action Iraq är särskilt noggranna med att undvika riskerna med infiltratörer från den amerikanska militären eller CIA.


Resan genom Europa går via London, Br¸ssel, Amsterdam, Paris, koncentrationslägren i Dachau, Zurich, Milano, Sarajevo, Istanbul, Halabja och slutligen Bagdad.


FÖR MER INFORMATION, se:
www.uksociety.org


Översättning & sammanställning: Jan Viklund


ÄLDRE ARTIKLAR...»