because there can
be no peace
without justice

SÖK ARTIKLAR


THE MAN
Biography (1869-1948)
The Salt March
                     THE CONCEPT
                     Ahimsa
                     Satyagraha
                     Sarvodaya
                     Swaraj
                     Swadeshi
GANDHIAN SITES

Home » News


HISTORISKT ÅTAL MOT BRITTISKA REGERINGEN
5 december 2002, 13:02  |   NYHETER  

Åtalet gäller om regeringen begår en olaglig handling genom att förklara krig utan mandat av en ny, och tydligare resolution från FN:s säkerhetsråd.


Detta är första gången som en regering har åtalats av en grupp eller enskilda personer för en krigsförklaring, och därför av historisk betydelse.


Advokaterna, Rabinder Singh QC och Charlotte Kilroy (Matrix), samt Michael Fordham (Blackstone Chambers), begärde att en hearing äger rum innan den 6 december, inför möjligheten att regeringen utfärdar en krigsförklaring efter den 8 december.


Det är det datum då tidsfristen går ut för Irak att på säkerhetsrådets begäran lämna förteckning över platser och program med relevans till massförstörelsevapen. De senaste dagarna har både den amerikanska och brittiska regeringen uttryckt att de ser en “öppning” i utformningen av denna begäran, som ger dem möjlighet att unilateralt tolka varningen om “allvarliga konsekvenser” som mandat för krig.


Carol Naughton, ordf CND:
“Om ett krig mot Irak bryter ut kommer minst 500.000 att dö. Vi står inför det verkliga hotet om användandet av kärnvapen i krig för första gången – brittiska, amerikanska eller israeliska. Vi väcker åtal på uppdrag av alla medborgare i världen som vill stoppa ett krig mot Irak.”


Mark Thomas, (brittisk artist):
“Regeringen fruktar detta åtal. De är rädda för att bli avslöjade som lagbrytare och rädda att bli exponerade som påtryckare inom säkerhetsrådet och det internationella samfundet.”


Vid presskonferensen utanför Högsta Domstolen anslöt sig följande parlamentsledamöter:


 • Jeremy Corbyn MP (Labour)
 • Neil Gerrard MP (Labour)
 • Hywel Williams (Plaid Cymru)
 • Annabelle Ewings (SNP)
  NOT:
  Campaign for Nuclear Disarmament, CND
  grundad 1958, under kärnvapenrustningen mellan Sovjet och USA. Den klassiska freds-symbolen (mot kärnvapen) skapades av CND.


  ÄLDRE ARTIKLAR...»