because there can
be no peace
without justice

SÖK ARTIKLAR


THE MAN
Biography (1869-1948)
The Salt March
                     THE CONCEPT
                     Ahimsa
                     Satyagraha
                     Sarvodaya
                     Swaraj
                     Swadeshi
GANDHIAN SITES

Home » News


FREDS-AKTIVISTER RESER TILL BAGDAD
27 september 2002, 10:04  |   NYHETER  IRAQ

För tvåtusen dollar kan du riskera ditt liv i Badgad.
I det priset ingår: flygbiljett från USA, transport från Jordan till Irak, samt inkvartering på slitet hotell där råttorna gnager på golvplankorna och en skräpig källare fungerar som skyddsrum.


Medan Mellanöstern förbereder sig på krig, anländer tre dussin volontärer till Irak, på förnybara 10-dagars visum, så länge krigshotet existerar.


Deras ålder varierar mellan 25 och 77 år.

“Det är viktigt att vi tar vårt fredsengagemang lika mycket på allvar som de människor som ägnar sig åt krigföring”, säger Claire Evans från Christian Peacemaker Teams, en av de två organisationer som i går sände volontärer till Bagdad. “Vi måste vara lika beredda att riskera våra liv som soldaterna.”


Som internationella vittnen och rapportörer av kriget – och möjliga krigsoffer – är förhoppningen att deras närvaro kan lägga hinder i vägen för bombningarna av den civila infrastrukturen, ett av målen under Gulfkriget.


I synnerhet äldre deltagare har handplockats och rekryterats.


“Det har en särskild moralisk tyngd med en grupp människor där, som kunde vara dina mor- eller farföräldrar”, tillägger Evans.


Volontärerna kommer att jobba i samarbete med humanitära organisationer som UNICEF och Röda Korset. I händelse av amerikanska bombningar, kommer man att vistas nära troliga mål, som elektricitetsverken, motorvägar och broar, säger Kathy Kelly, grundare av Voices in the Wilderness, som sänder tre volontärgrupper till Bagdad.


Kelly, som själv gjort 16 resor till Irak, vet vad hon talar om. Hon har sett de enorma skadeverkningarna av modern krigföring på nära håll.


“Du kan inte vara vegetarian bara mellan måltiderna”, säger Kelly, 49. “Och du kan lika lite vara pacifist bara under mellankrigstid.”


Hon har inte blundat för kalla fakta vid rekryteringen: “Vi har ställt människor inför frågorna hur dom ser på sina liv, hur nöjda de är med sina liv, och inför utsikten att detta kan bli deras sista år.”


John A. Warden III, f.d. överste i amerikanska flygvapnet och en av arkitekterna till Operation Ökenstorm 1991, ser initiativet som ädelt men extremt naivt.


“Det visar på en grov missuppfattning av modernt krig”, säger han.


Om militären beslutar sig för att en ödeläggelse av transportsystem, el- och kommunikation är bästa sättet att begränsa stridande truppers framfart, kan inga pacifister förhindra en sådan strategi.


Warden uttrycker ändå en stor beundran. Det närmaste han kan erinra sig är, när skådespelaren och aktivisten Jane Fonda besökte fånglägren i Hanoi under Vietnamkriget och “gjorde gemensam sak med kommunisterna där.”


“Men det förefaller mig något bisarrt, med amerikaner som försöker skydda en av världens mest onda män, från att få vad han förtjänar.”


Tom Nagy, professor vid Washington Universitet, betvivlar inte Saddams ondska. Han väljer inte sida. Han vill bara lindra det ohyggliga lidande som en oskyldig civilbefolkning kommer att drabbas av, säger han.


Nagy, 58, kväkare som konverterat till buddhism och far till en son, reser till Bagdad på fredag. Hans lättsinne är borta, och han erkänner att han är rädd. Han förbereder sitt testamente och har tecknat en särskild livförsäkring.


Efter att Irak invaderade Kuwait 1990, hölls amerikaner och andra utlänningar som gisslan av Saddam Hussein. Efter internationella påtryckningar släpptes de en månad innan Gulfkriget.


Den här gången är de mänskliga sköldarna volontärer, som vet vilka faror som ligger framför dem.


“Det enda som kan stå i vägen för ondskan, är godheten – goda människor som vägrar förbli tysta och likgiltiga”, säger Bill Rose, 69, pensionerad posttjänsteman från Florida.


Han reser till Bagdad den 23 oktober.


“Jag är kristen”, säger han . “Jag är kväkare. Och jag har levt ett bra liv.”


Artikeln publicerad i Detroit News, 25 sept. 2002

Översättning: Jan Viklund

Relaterade länkar:
  • Iraq Peace Team
  • Voices in the Wilderness (VitW)


    ÄLDRE ARTIKLAR...»