because there can
be no peace
without justice

SÖK ARTIKLAR


THE MAN
Biography (1869-1948)
The Salt March
                     THE CONCEPT
                     Ahimsa
                     Satyagraha
                     Sarvodaya
                     Swaraj
                     Swadeshi
GANDHIAN SITES

Home » News


11 SEPTEMBER: ANHÖRIGA VILL FRED, INTE KRIG
7 september 2002, 00:40  |   NYHETER  

Samtidigt pågår ett sexdagars medie-seminarium i Seattle, 10-15 sept. med rubriken “Disarming the Weapons of Mass Distraction”. Distraction betyder distrahering. Frågorna som ställs är “Har de nationella medierna hjälpt oss förstå de politiska och moraliska komplexiteterna av USA:s position i världen? Eller har de istället tjänat som mass-förförelse-vapen?”
(min fria översättning av ordleken.)


Tror du svenska Aktuellt berättar något om det seminariet?


Eller om “No More Victims”, Inga fler Offer, den landsomfattande USA-turnè som f.n. pågår, där krigsoffer från Afganistan, Irak, Israel, Palestina, Philippinerna och Japan deltar. Turnèn arrangeras av anhörig-organisationen September 11th Families for Peaceful Tomorrows, grundad av familjerna till 11-septemberoffren. Turnèn vill placera de mänskliga erfarenheterna av krig och terror i centrum av debatten. Kostnaderna av det s.k. “kriget mot terrorism” speglas tydligt i vad dessa människor upplevt, något som fått dem att söka alternativen, berättar David Potorti, vice ordförande i Peaceful Tomorrows. Potorti förlorade sin bror James vid attackerna mot World Trade Center.


Kommer den turnèn, som sammanstrålar med den stora fredsvaka i Washington Square Park i New York som går av stapeln natten mellan den 10 och 11 september – från skymning till gryning, med en lång rad uppträdanden – kommer den att ens bli en ynka notis i det svenska nyhetsflödet?


Jo, förutsatt att det “urartar”, som det heter på journalistpråk. Beklagar, men den chansen är nog försvinnande liten.


Däremot blir det intressant att se den dokumentärfilm SVT visar (tisd. 10 sept.) om Afghanistan. Enligt påannonseringen medverkar en av medlemmarna i Peaceful Tomorrows, Masuda Sultan, afghan-amerikan, som reste till Afganistan i december efter att 19 släktingar dödats vid en USA-attack nära Kandahar. Hon betonar att hon inte är någon pacifist, men ifrågasätter om alla militära aktioner gjort världen så mycket säkrare. Jag undrar vilken sorts värld vi skapar? säger hon.


Och jag undrar hur mycket av hennes tvivel som kommer med i dokumentären. Det är allt fler amerikaner som ställer samma fråga. Och frågan är hur länge medierna kan upprätthålla skenet av ett brett folkligt stöd för en regeringspolitik i USA som urholkas för varje dag som går.


Relaterade länkar:

 • New Yorkers Say No To War

  www.nysaynotowar.org


  -Peaceful Tomorrows
  www.peacefultomorrows.org


  -Reclaim The Media

  www.reclaimthemedia.org


  UNITED FOR PEACE
  – 190 Peace Events in 7 Countries
  Portal för Evenemang veckorna kring den 11 september
  www.unitedforpeace.org


  ÄLDRE ARTIKLAR...»